- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση που θύμιζε την 11η Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ
Συνελήφθη στη Γαλλία ύποπτος, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη διάπραξη επιθέσεων παρόμοιων με εκείνες στη Νέα Υόρκη και στο αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του συνέλαβαν ύποπτο ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη διάπραξη επιθέσεων παρόμοιων με εκείνες στη Νέα Υόρκη και στο αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Οι γαλλικές αρχές αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια να ματαιώσουν τα σχέδια Γάλλων αλλά και ξένων τζιχαντιστών, έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων τρομοκρατικών ενεργειών. Γάλλοι αξιωματούχοι επιμένουν πως η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών με δράστες τζιχαντιστές παραμένει πολύ υψηλή.
Την 3η Οκτωβρίου, πληροφορικός, που βάρυναν υποψίες πως ήταν οπαδός της τζιχαντιστικής ιδεολογίας αλλά διέθετε άδεια χειρισμού απορρήτων, σκότωσε τρεις αστυνομικούς κι έναν πολιτικό υπάλληλο της αστυνομίας πριν πέσει νεκρός από τα πυρά άλλου αστυνομικού.
«Λίγο πριν [από αυτή την επίθεση], είχε καταγραφεί η 60ή απόπειρα επίθεσης από το 2013», αποκάλυψε ο Κριστόφ Καστανέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
«Ένα πρόσωπο εμπνεόμενο από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου [2001] και τα αεροσκάφη που κατέστρεψαν τους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου συνελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας».
Πάνω από 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη γαλλική επικράτεια σε τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξαν τζιχαντιστές, οι περισσότεροι τον Νοέμβριο του 2015, στις συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις εκείνες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Τη διέπραξαν τζιχαντιστές γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη Γαλλία.
Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εκφράσει φόβους ότι δεκάδες γάλλοι υπήκοοι, που κρατούνται σε φυλακές σε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στη Συρία, ενδέχεται να απέδρασαν ή να αποδράσουν και να επιστρέψουν στη Γαλλία, μετά την τουρκική εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα του συριακού εδάφους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.