- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Οι υποσχέσεις της Τουρκίας στις ΗΠΑ για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία
Τι δήλωσε δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη συριακή σύρραξη
Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποσχέθηκε σε αυτή των ΗΠΑ ότι η «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε με την Τουρκία τη συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός χθες Πέμπτη προσφέροντας στην Άγκυρα σε αντάλλαγμα την αποχώρηση των σύρων κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί η Τουρκία στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας εν μέρει διότι θεωρούσε ότι οι Κούρδοι δεν μπορούσαν με τα περιορισμένα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν να κρατήσουν την περιοχή, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, σε δημοσιογράφους.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΜΠΛ θα ήθελαν να μπορούσαν να μείνουν στις περιοχές αυτές», είπε ο Τζέφρι σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν πάνω στο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευαν προς το Ισραήλ ο ίδιος και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. «Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουν τα στρατιωτικά μέσα για να κρατήσουν αυτές τις περιοχές κι έτσι θεωρήσαμε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν πολύ καλύτερη (...) προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό κάποιο έλεγχο αυτή την χαοτική κατάσταση», πρόσθεσε.
Η Άγκυρα συμφώνησε χθες να αναστείλει την επίθεση που εξαπέλυσε στη βορειοανατολική Συρία για πέντε ημέρες προκειμένου οι Κούρδοι να αποσυρθούν από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργηθεί υπό δικό της έλεγχο. Η συμφωνία χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, που υποστήριξε πως οι Κούρδοι είναι «πολύ χαρούμενοι» γι’ αυτή, ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν έκρυψε πως θεωρεί ότι σημείωσε ολοκληρωτική νίκη.
Ο Τζέφρι είπε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία καθόρισαν από κοινού ότι η έκταση της «ασφαλούς ζώνης» είναι ταυτόσημη με την περιοχή επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, σε μια περιοχή που απέχει χονδρικά 3ο χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε ένα κεντρικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.
«Τώρα, οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και με τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την [πόλη] Μάνμπιτζ , δυτικά του Ευφράτη», συμπλήρωσε. «Το εάν και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη από την Τουρκία “ασφαλή ζώνη” δεν συζητήθηκε λεπτομερώς», ανέφερε ο Τζέφρι, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη περιοχή δεν ελέγχεται από τους Τούρκους».
Ακόμη, ο ειδικός απεσταλμένος είπε πως η Άγκυρα υποσχέθηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία «για μεγάλο διάστημα».
«Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση — ούτε ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι — να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα», είπε ο Τζέφρι.
Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχοι, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να εξασφαλίσει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, χρησιμοποιώντας εναλλάξ «το καρότο και το μαστίγιο» έναντι της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και των σύρων κούρδων μαχητών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.