- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ομπάμα στηρίζει Τριντό ενόψει των εκλογών στο Καναδά στις 21 Οκτωβρίου
«Είναι ηγέτης που εργάζεται σκληρά, είναι αποτελεσματικός»
Ο Μπαράκ Ομπάμα προτρέπει τους καναδούς ψηφοφόρους να αναδείξουν, στις εκλογές, ξανά πρωθυπουργό τον Τζάστιν Τριντό.
Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες Τετάρτη την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος κατά τις δημοσκοπήσεις καλείται να δώσει σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση με τον ηγέτη της καναδικής δεξιάς Άντριου Σιρ για να επανεκλεγεί στο αξίωμα στις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου.
Ο Ομπάμα εξέφρασε «υπερηφάνεια» διότι «συνεργάστηκα με τον Τζάστιν Τριντό όταν ήμουν πρόεδρος», μέσω Twitter, πριν εξηγήσει: «Είναι ηγέτης που εργάζεται σκληρά, είναι αποτελεσματικός, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για φλέγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος χρειάζεται την προοδευτική ηγεσία του σήμερα και ελπίζω ότι οι γείτονές μας στον βορρά θα τον υποστηρίξουν, [θα τον αναδείξουν στο αξίωμα] για άλλη μια θητεία».
Οι δύο πολιτικοί καλλιέργησαν προσωπική φιλική σχέση αφότου ο Ομπάμα εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017. Νωρίτερα φέτος, οι δυο τους θεάθηκαν να δειπνούν μαζί σε εστιατόριο στην Οτάβα.
«Σ’ ευχαριστώ φίλε μου», ήταν η απάντηση του Τριντό μέσω Twitter. «Δουλεύουμε σκληρά για να συνεχίσουμε την πρόοδο [στη χώρα] μας».
Πολύ δυσκολότερη και ταραχώδης είναι η σχέση που έχει διαμορφώσει ο ηγέτης των καναδών Φιλελευθέρων με τον διάδοχο του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.
Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο Τριντό κινδυνεύει να απολέσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές της Δευτέρας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα τάσσεται στο πλευρό ξένου ηγέτη πριν από μια εκλογική αναμέτρηση: είχε εκφραστεί υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017 στη Γαλλία.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Οτάβα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη δήλωση του Ομπάμα, περιοριζομενη να αναφέρει πως πλέον είναι απλός πολίτης.
Οι Συντηρητικοί και το κεντροαριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την τοποθέτηση του πρώην προέδρου.
Η εθνική εκλογική επιτροπή του Καναδά διαβεβαίωσε ότι η «ελευθερία του λόγου» δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και ότι θα ενέσκηπτε ζήτημα ξένης επέμβασης στα καναδικά πολιτικά πράγμα μόνο εάν «ο κ. Ομπάμα άρχιζε να χρηματοδοτεί την εκστρατεία του κ. Τριντό», όπως το έθεσε ο εκπρόσωπός της Πιερ Καντιέ.
Η τοποθέτηση του Ομπάμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του Νόρμαν Σπέκτορ, καναδού πρώην διπλωμάτη, νυν αρθρογράφου.
«Αγαπητοί Αμερικανοί: Γιατί ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος που αναδείξατε, τάσσεται υπέρ ενός πολιτικού ο οποίος αποτελεί την επιτομή του προνομιούχου λευκού που έβαφε το πρόσωπό του μαύρο, όπως ο Τριντό, αντί να ταχθεί υπέρ του Τζάγκμιτ Σινγκ, του πρώτου Καναδού από διαφορετική φυλή που αναδείχθηκε αρχηγός κόμματος στην ιστορία της χώρας;»
Ο Σινγκ, νομικός, γιος μεταναστών από την Ινδία στον Καναδά, είναι ο ηγέτης του κεντροαριστερού ΝΔΚ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ
Άμεση και οργισμένη η διπλωματική αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης
Περιοδεία στην Αφρική για τον ποντίφικα
«Η αμερικανική πυρηνική ομπρέλα παραμένει ο ύψιστος εγγυητής ασφάλειας για την Ευρώπη»
Η τρυφερή ανάρτηση στο instagram
Εξουδετερώθηκε ο δράστης - Έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά του πριν την επίθεση
Η δωρεάν είσοδος στα εθνικά μουσεία και τις γκαλερί της χώρας είχε θεσπιστεί το 2001
Η στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί «αναταράξεις» στον τεχνολογικό κολοσσό
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους από τις 2 Μαρτίου
Το μήνυμα μετά το νέο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Η σπάνια περίπτωση μιας γυναίκας που διέψευσε τις προγνώσεις των γιατρών
Το Ιράν ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως επαναφέρει «τον αυστηρό έλεγχο»
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους ήδη από τον Φεβρουάριο
Το κορίτσι που έγραφε μυθιστορήματα στα 9 της χρόνια, βγήκε από το σπίτι στα 25 της — και εξαφανίστηκε για πάντα
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.