Κοσμος

Νέα επίθεση Τραμπ στους Κούρδους: Δεν είναι άγγελοι

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ/©EPA

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Κούρδοι, εναντίον των οποίων η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στη βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, «δεν είναι άγγελοι». «Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά» ανέφερε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, την ώρα που δέχεται σφοδρή κριτική τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ επειδή «εγκατέλειψε» αυτούς που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος.

«Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να του ασκήσει πιέσεις για υπογραφή εκεχειρίας.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων (σ.σ. σύμμαχοι των ΗΠΑ), τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και υπογραμμίζοντας ότι είναι «καλό» η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή, εκτιμώντας ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ