Κοσμος

Γερμανικές πιέσεις σε Τουρκία να τερματίσει την εισβολή στη Συρία

Το Βερολίνο αμφισβητεί τη νομιμότητα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συρία
Συρία/ ©EPA/SANA HANDOUT

Η Γερμανία αμφισβητεί τη νομιμότητα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία και ζητεί τον τερματισμό της.

Τη νομιμότητα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία αμφισβήτησε τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Συρία θα νομιμοποιούσε κατά το Διεθνές Δίκαιο μια στρατιωτική επέμβαση η οποία στρέφεται εναντίον κουρδικών ομάδων εκεί. Όσα κάνει κάθε φορά η Τουρκία, πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της απαραίτητης ενέργειας και της αναλογικότητας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ. Και πρόσθεσε ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τοποθετήθηκε για τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μέρκελ. Όπως είπε, η καγκελάριος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τερματισμό της επιχείρησης.

«Ναι, η Τουρκία έχει δικαιολογημένα συμφέροντα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά αυτό που κάνει εκεί, απειλεί προφανέστατα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με εκτοπισμό. Απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο αυτήν την εύθραυστη περιοχή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναβίωση του "Ισλαμικού Κράτους"» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Και πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τους Ευρωπαίους εταίρους της και παραμένει σε στενή επικοινωνία και με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο έχει εκφράσει την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην περιοχή», συνέχισε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι στη γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία.

Απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Λουξεμβούργο, όπου έκανε λόγο για «στρατιωτική επέμβαση», ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση των πραγμάτων είναι απολύτως ξεκάθαρη: Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε συριακό έδαφος και εκφράσαμε ήδη την αξιολόγησή μας σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο. Αφήνω σε σας το ποιον όρο προτιμάτε».

Κληθείς να απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με το τι επιπτώσεις θα είχε στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας ενδεχόμενη πραγματοποίηση της απειλής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη» για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν απαντά σε υποθετικά ερωτήματα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η τήρηση της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ