- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη Σαουδική Αραβία ο Πούτιν - Πετρέλαιο και Ιράν στην ατζέντα
Στο επίκεντρο και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του
Η παραγωγή πετρελαίου και η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του, τα ζητούμενα σχετικά με την επίσκεψη Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία για να επιδιώξει συνεννόηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Ριάντ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα του, αλλά επίσης και για να αποπειραθεί να αξιοποιήσει την επιρροή του για να μειώσει τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που πυροδοτεί η διένεξη του βασιλείου με το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία - ηγετική δύναμη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) - και η Ρωσία, παρότι δεν είναι μέλος του καρτέλ αυτού, συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν την προσφορά αργού και να αποπειραθούν να αυξήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.
Και καθώς η πιο πρόσφατη παράταση της μείωσης της παραγωγής, που αποφασίστηκε από 24 πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λήγει στα τέλη του Μαρτίου του 2020, η θεματική αυτή επιβάλλεται ως «το κύριο θέμα συζήτησης» μεταξύ του Πούτιν, του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τον ρώσο πολιτικό αναλυτή Φιοντόρ Λουκιάνοφ. Μόσχα και Ριάντ - παρότι η Σαουδική Αραβία είναι παραδοσιακά στενός σύμμαχος των ΗΠΑ - εισήλθαν τα τελευταία χρόνια σε μια θεαματική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας ο Σαλμάν έγινε τον Οκτώβριο του 2017 ο πρώτος σαουδάραβας μονάρχης στην ιστορία που επισκέφθηκε τη Ρωσία.
Έναν χρόνο αργότερα, ενώ ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βαλλόταν από πολλές πλευρές μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε ενθουσιωδώς τον πρίγκιπα διάδοχο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.
«Ασφαλώς θα συνεργαστούμε με τη Σαουδική Αραβία και με τους άλλους εταίρους και φίλους μας στον αραβικό κόσμο (...) για να μειωθεί στο μηδέν κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της [πετρελαϊκής] αγοράς», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα και μεταδόθηκε χθες Κυριακή, παραμονή της άφιξής του στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας πως διατηρεί «πολύ καλές σχέσεις με τον βασιλιά, όπως και με τον πρίγκιπα διάδοχο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρχή θα γίνει από τον Λευκό Οίκο
Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών προς τον Λευκό Οίκο και τη βρετανική πρεσβεία
Πρόταση influencer υιοθετεί ο Τραμπ, απαιτείται όμως έγκριση από το Κογκρέσο
Ο Τραμπ ζητά από ABC και Disney να απολύσουν τον Κίμελ μετά σχόλιο για Μελάνια
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης είχε ταξιδέψει από την Καλιφόρνια
Το ξενοδοχείο δηλώνει συμμόρφωση με τη Μυστική Υπηρεσία - Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
Tι απάντησε η ίδια για το περιστατικό στο δείπνο των ανταποκριτών
Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει λύση στην ενεργειακή κρίση μέσω επαφών με την Τεχεράνη
Στο αεροσκάφος βρίσκονταν γιατρός και δύο νοσηλεύτριες
Η 38χρονη αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης
Χαρακτηριστικό ένα περιστατικό που καταγράφηκε το 1976
Ιστορική συνάντηση στο Βατικανό και μήνυμα ενότητας
Ποια είναι τα αδέλφια που τώρα προσφεύγουν εναντίον του βασιλιά της ποπ
Η Επιτροπή ζητά πολιτική συμφωνία για αλλαγές και όχι τεχνική απόφαση στο NextGenerationEU
Μετά από εισβολή ενόπλων - Σε εξέλιξη έρευνες σε δασώδεις περιοχές
Η Εθνική Συσπείρωση ζητά ισχυρό στρατό με εθνικό έλεγχο και περιορισμό της ΕΕ
Έντονη αντίδραση της Πρώτης Κυρίας
«Δεν θα ξάπλωνα με το νέο μου σμόκιν στο πάτωμα» - Η απίθανη εξήγηση του καλεσμένου
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.