Κοσμος

Οργή Οκτάι για την ανάρτηση Ακιντζί για την επέμβαση στη Συρία

«Την αποκαλούμε ΄Πηγή Ειρήνης΄ δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
akinci
Μουσταφά Ακιντζί © EPA/SALVATORE DI NOLFI

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε σχόλιο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε σχόλιο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σχετικά με την τουρκική επέμβαση στη Συρία.

«Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις ‘ναι’ ή ‘όχι’. Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και επεσήμανε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου (να βελτιώνονται). Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πεθαναν στο πλευρό μου στις μαχες της Λευκωσίας. Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε ‘Πηγή Ειρήνης’ δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα», ανέφερε επίσης.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ανάρτηση έχει πλέον «κατέβει» προκάλεσε ωστόσο την έντονη αντίδραση της Άγκυρας καθώς ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι με αναρτήσεις του στο Twitter κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι αγνοεί πως στόχος της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία «όπως και η Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974» (όπως χαρακτήρισε την εισβολή του Αττίλα στη μεγαλόνησο) είναι «η σταθερότητα» στην περιοχή και υποστήριξε ότι το σχόλιό του τουρκοκύπριου ηγέτη «στερείται ιστορικής γνώσης και συνείδησης».

«Η δήλωση του Ακιντζί με την ιδιότητά του ως Προέδρου σήμερα είναι μια δήλωση που στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο Οκτάι.

Πληροφορίες: Cyprus Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ