Κοσμος

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Οι Τούρκοι μας χτύπησαν ηθελημένα στη Συρία

«Δεν είναι κάτι που θα κάναμε ποτέ σε μία συνεργαζόμενη δύναμη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
turkey-soldiers
Τούρκοι στρατιώτες © EPA/STR

Αποκάλυψη της Washington Post για τα τουρκικά πυρά κοντά σε φυλάκιο των ΗΠΑ στη Συρία. Τι λένε αξιωματούχοι

Οι τουρκικές δυνάμεις που έπληξαν θέσεις κοντά στην εγκατάσταση των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία την Παρασκευή, γνώριζαν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί σύμφωνα με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλείται η Washington Post. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα το περιστατικό αυτό εγείρει ερωτήματα αν η Τουρκία προσπάθησε ηθελημένα να απωθήσει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Το περιστατικό συνέβη σε φυλάκιο ειδικών δυνάμεων των Αμερικανών πάνω σε λοφοπλαγιά που επιβλέπει το Κομπάνι και καθώς η Τουρκία συνεχίζει μία στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε την Τετάρτη με το όνομα «Πηγή Ειρήνης». Η επιχείρηση της Τουρκίας επικεντρώνεται σε μία περιοχή 60 μίλια δυτικά του Κομπανί, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Τουρκία μακροπρόθεσμα φιλοδοξεί να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας.

Όσον αφορά στο περιστατικό που σημειώθηκε κοντά στο αμερικανικό φυλάκιο, σύμφωνα με την WP τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκτοντάδες μέτρα από τη βάση του λόφου Mistenur, όπου βρίσκονταν μερικές δεκάδες Αμερικανοί.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό φυλάκιό τους.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας ανώνυμα στην Washington Post. Ένας από αυτούς ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη βορειοανατολική Συρία και γνωρίζει την κατάσταση αποκάλυψε ότι τα βλήματα των 155 χλ. εβλήθησαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του. «Δεν είναι κάτι που θα κάναμε ποτέ σε μία συνεργαζόμενη δύναμη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία είπε ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε απάντηση πυρών που δέχθηκαν από Κούρδους, αλλά σταμάτησαν να ρίχνουν όταν τους προειδοποίησαν οι Αμερικανοί ότι οι σφαίρες έπεφταν πολύ κοντά τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν κατά πόσον πράγματα προηγήθηκαν κουρδικά πυρά των τουρκικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ