Κοσμος

Τελικά, πόσο αλκοόλ πίνουν οι Ρώσοι

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Ρώσοι πίνουν πλέον λιγότερο κατά μέσο όρο σε σχέση με τους Γάλλους και τους Γερμανούς.

Κατά 43% μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στη Ρωσία, από το 2003 έως και το 2016, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ). «Η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν για πολλά χρόνια μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως» επισημαίνεται στην έκθεση. Αφού γίνεται μια αναφορά στο γεγονός ότι το αλκοόλ συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των θανάτων τη δεκαετία του 1990, «τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις αυτές ανατράπηκαν».

Η μείωση αυτή συνέβαλε, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ το 2018: 78 έτη για τις γυναίκες και 68 για τους άνδρες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες ήταν τα 57 χρόνια.

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε προσπαθήσει να μειώσει την κατανάλωση με μια εκστρατεία κατά του αλκοολισμού, απαγορεύοντας μερικώς την πώληση οινοπνευματωδών στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, παρατηρήθηκε «έκρηξη» του αλκοολισμού, καθώς η Ρωσία βυθιζόταν στην οικονομική και δημογραφική κρίση.

Πώς ο Πούτιν περιόρισε το αλκοόλ

Η άνοδος του Πούτιν στην εξουσία συνοδεύτηκε από σταδιακούς περιορισμούς, όπως απαγόρευση στην πώληση ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλ εντός καταστημάτων μετά τις 23.00 το βράδυ. Παράλληλα, αυξήθηκε η τιμή των «δυνατών» ποτών, ενώ απαγορεύτηκε η διαφήμισή τους.

Πλέον, οι ενήλικες στη Ρωσία πίνουν λιγότερο κατά μέσο όρο σε σχέση με τους Γάλλους και τους Γερμανούς.

«Πόλεμος» στο τσιγάρο

Στη Ρωσία έχει ξεκινήσει και μια μεγάλη εκστρατεία κατά του τσιγάρου. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους και σε πολλά πάρκα. Από την 1η Οκτωβρίου, μάλιστα, θα απαγορευτεί και στο μπαλκόνι (όπως και το να ψήνουν σουβλάκια). Σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα για το κάπνισμα στους ενήλικες (Global Adult Tobacco Survey), η κατανάλωση καπνού έχει μειωθεί πάνω από 20% μεταξύ 2009 και 20016 στη Ρωσία.