Κοσμος

Στη δημοσιότητα έγγραφο με τη συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι

Ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο για Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ © EPA/SHAWN THEW

Στο φως η συνομιλία Τραμπ - Ζελένσκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως πίεσε πολύ τον Ουκρανό ομόλογό του για τον Μπάιντεν.

Νέες αναταράξεις προκαλεί η δημοσιοποίηση σημειώσεων, αντί για την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συζήτησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος. από τα οποία προκύπτει πως ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι για να ξεκινήσει έρευνα τόσο για τον Τζο Μπάιντεν, όσο και για τον γιο του, Χάντερ και του ζήτησε να διερευνήσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και πολιτικό του αντίπαλο.

Η αποκάλυψη αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, κι ενώ χθες, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα κατά του προέδρου, με το ερώτημα της καθαίρεσης.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Έιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να μάθουν, οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν σπουδαίο. Ο Μπάιντεν καυχιέται ότι σταμάτησε την έρευνα, οπότε εάν μπορείς να το κοιτάξεις... Είναι φρικτό για μένα» είπε ο Τραμπ, με βάση το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

Η όλη συνομιλία… ξεχειλίζει αλληλοεκτίμηση και τα κοπλιμέντα δίνουν και παίρνουν. Από την μία ο Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία να συγχαίρει τον Ζελένσκι για την εκλογή του, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο… αμέτρητες φορές και για τα πάντα!

Του λέει πως τον θαυμάζει, πως έμαθε πολλά από εκείνον, πως χρησιμοποίησε πολλές από τις μεθόδους και τις τακτικές του για να εκλεγεί.

Τον πληροφορεί πως έχει… πάει στην Νέα Υόρκη και μάλιστα έχει μείνει στον Trump Tower, ενώ χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του όταν λέει στον Τραμπ πως θα χαρεί να συναντηθούν κι από κοντά.

«… πιστεύω πως την 1η Σεπτέμβρη θα βρίσκομαι στην Πολωνία και ιδανικά μπορούμε να βρεθούμε εκεί. Μετά από αυτό, ίσως θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να ταξιδέψετε στην Ουκρανία. Μπορούμε είτε να πάρουμε το αεροσκάφος μου και να πάμε στην Ουκρανία, είτε να πάρουμε το δικό σας αεροσκάφος, το οποίο πιθανότατα είναι πολύ καλύτερο από το δικό μου»!

Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας είχε προαναγγελθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί για ένα «πλήρες, αποχαρακτηρισμένο και μη επεξεργασμένο έγγραφο», στη δημοσιότητα ήρθαν σημειώσεις από τη συζήτηση που κρατούσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που την άκουσαν.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Τραμπ αναφέρει στον Ζελένσκι ότι ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε από την Ουκρανία το 2016 να απολύσει τον Ανώτατο Εισαγγελέα, Βίκτορ Σόκιν. Ο Σόκιν είχε ανοίξει μια έρευνα για την Burisma, μια εταιρεία φυσικού αερίου, στην οποία ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Μάλιστα, οι αναφορές στο όνομα του Τζουλιάνι είναι αρκετές και ο Αμερικανός πρόεδρος ενεθάρρυνε τον Ζελένσκι να συνεργαστεί μαζί του στην έρευνα.

«Ο κ. Τζουλιάνι είναι ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος. Ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ένας σπουδαίος δήμαρχος και θα ήθελα να σας τηλεφωνήσει», είπε ο Τραμπ.

Σε άλλο σημείο, επανέρχεται στο ζήτημα. «Θα του ζητήσω να σας τηλεφωνήσει μαζί με τον Γενικό Εισαγγελία. Ο Ρούντι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και είναι ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Εάν μπορούσατε να μιλήσετε μαζί του, θα ήταν σπουδαίο», λέει.

Το αίτημα του Τραμπ για επικοινωνία του Ζελένσκι με τον Τζουλιάνι επανέρχεται λίγο πριν κλείσει η τηλεφωνική επικοινωνία. «Θα πω στον Ρούντι και τον Γενικό Εισαγγελέα Μπαρ να τηλεφωνήσουν», είπε.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ