- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μία από τους νικητές του «Εναλλακτικού Νόμπελ»
Με ποιους μοιράζεται το βραβείο η Σουηδέζα έφηβη
Η 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια από τις 4 βραβευθείσες με το «Βραβείο Ορθής Διαβίωσης».
Η σουηδέζα έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια από τους τέσσερις νικητές του «Βραβείου Ορθής Διαβίωσης» (Right Livelihood Award) για το 2019, γνωστού και ως σουηδικό «Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ», όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Η Τούνμπεργκ βραβεύτηκε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης.
Την Δευτέρα, στην ομιλία της κατά την έναρξη της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, η 16χρονη μαθήτρια κατήγγειλε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Η Τούνμπεργκ μοιράζεται το βραβείο με τον αρχηγό των βραζιλιάνων αυτοχθόνων Ντάβι Κοπενάουα της φυλής Γιανομάμι, την κινέζα δικηγόρο και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών Γκουό Σιανμέι και την υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα Αμινάτου Χαϊντάρ.
«Με το Βραβείο Ορθής Διαβίωσης 2019 τιμάμε τέσσερις οραματιστές στην πράξη, οι ηγετικές ικανότητες των οποίων έχουν δώσει δύναμη σε εκατομμύρια ανθρώπους να υπερασπιστούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και να δώσουν μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους στον πλανήτη Γη», ανέφερε το ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.
Οι τέσσερις βραβευθέντες θα λάβουν χρηματικό έπαθλο σχεδόν 94.000 ευρώ ο καθένας.
Η Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές «απεργίες» για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στα 16 της χρόνια είναι υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.