Κοσμος

«Ουδέν επιλήψιμο» για τον μητροπολίτη Μόρφου

Δεν διαπιστώνεται η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος εκ μέρους του Μητροπολίτη

Χρύστα Ντζάνη
Χρύστα Ντζάνη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13263047.jpg
© ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η Αστυνομία Κύπρου έκρινε πως δεν υφίσταται κάποιο αδίκημα για τις ομοφοβικές δηλώσεις, αφού βασίζονταν στα λεγόμενα του Αγίου Πορφυρίου

Η Κυπριακή Αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνά της σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου και απέστειλε τον σχετικό φάκελο στη Νομική Υπηρεσία με την επισήμανση ότι δεν διαπιστώνεται η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος εκ μέρους του Μητροπολίτη.

Στο πόρισμα αναφέρθηκε με πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι το έχει λάβει από την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Κληρίδης, με επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας πριν από ένα μήνα, είχε δώσει οδηγίες για την έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος σε σχέση με δηλώσεις του Μητροπολίτη αναφορικά «με ομοφυλοφίλους και συναφή θέματα». Αφού μελετηθεί ο φάκελος από νομικούς της υπηρεσίας του, ο κ. Κληρίδης θα δώσει οδηγίες ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης, κατά πόσον δηλαδή χρειάζεται επιπλέον έρευνα ή αν πράγματι δεν προκύπτει κάποιο αδίκημα και η υπόθεση θα πρέπει να κλείσει.

Συμπτωματικά, η εξέλιξη αυτή ήρθε ελάχιστες μόλις μέρες μετά την απόρριψη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας της αγωγής του πρώην βουλευτή Α. Θεμιστοκλέους εναντίον της εφημερίδας «Πολίτης» για την κριτική που του είχε ασκηθεί σε άρθρο σχετικά με τις απόψεις που είχε εκφράσει για  τους ομοφυλόφιλους, τους οποίους ο πρώην νομοθέτης είχε παρομοιάσει με κτηνοβάτες, νεκρόφιλους και παιδεραστές. Ο αρθρογράφος τον είχε κατηγορήσει για ομοφοβία και «απρόκλητη, απολύτως αβάσιμη και ξεκάθαρα ρατσιστική επίθεση εναντίον μιας κοινωνικής ομάδας, η οποία ήδη βιώνει προκατάληψη και αποκλεισμό», με τον πρώην βουλευτή να τον κατηγορεί για λίβελο και συκοφαντική δυσφήμιση με ψευδολογίες. Το δικαστήριο έκρινε ότι με βάση την κριτική που δέχθηκε για το έντονο περιεχόμενο των τοποθετήσεών του, ο πρώην βουλευτής δεν θα πρέπει να νιώθει θιγμένος.

Σε μια σειρά από πρόσφατες ομιλίες του, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όταν μια γυναίκα κάνει πρωκτικό σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να «μεταδώσει την ομοφυλοφιλία» στο έμβρυο, ότι οι «οι ομοφυλόφιλοι μυρίζουν άσχημα» κ.ά., προκαλώντας αίσθηση όχι μόνο στην κοινή γνώμη της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού οι δηλώσεις του αναπαράχθηκαν ακόμη και σε τοπικά Μέσα της Αργεντινής και της Νέας Ζηλανδίας.

Μετά τη δημοσιοποίηση του αθωωτικού πορίσματος της Αστυνομίας για τον μητροπολίτη, η ΜΚΟ Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου εξέφρασε βαθύτατη απογοήτευση, σημειώνοντας πως, κατά τους ανακριτές, οι αναφορές που έγιναν δεν ήταν μέρος της κύριας ομιλίας του μητροπολίτη, αλλά απάντηση σε σχετική ερώτηση και πως βασίζονταν στα λεγόμενα του Αγίου Πορφυρίου. «Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου αναρωτιέται κατά πόσο μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί λόγια μίσους από πατερικά βιβλία και ακολούθως να αθωώνεται με το δικαιολογητικό ότι δεν είναι δικά του. Γιατί αν ισχύει αυτό, τότε υπάρχει κι άλλη μπόλικη ρητορική μίσους στα πατερικά γραπτά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας κι εμείς καλό είναι να γνωρίζουμε ότι πρέπει να την υποστούμε αγόγγυστα!Όπως διαφάνηκε, οι ανακριτές συμπέραναν ότι: όταν τα λόγια μίσους είναι παρμένα από «Άγια στόματα», τα καθιστά λιγότερο ομοφοβικά και μισάνθρωπα», καταλήγει η Οργάνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κατά την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος θα εντοπίσει τα ξεκάθαρα ομοφοβικά σχόλια που «αποτελούν τρανταχτή ρητορική μίσους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ