Κοσμος

Τρίτη ήττα Τζόνσον: Ναι της Βουλής στο μπλόκο του no-deal Brexit

Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζητεί ο Βρετανός πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων
Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων © EPA / ROGER HARRIS / UK PARLIAMENT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τρίτη ήττα Τζόνσον. Ναι της Βουλής των Κοινοτήτων στο μπλόκο του no-deal Brexit. Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζήτησε ο Τζόνσον

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit και του μπλόκου σε μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά.  Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει. 

Επίσης, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και καταθέτει πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα η χώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει στις Βρυξέλλες αυτός ή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Κι επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αυτή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου».

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρπιν απάντησε ότι η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι, τουλάχιστον μιλούσε με στοιχεία και λεπτομέρειες, εν αντιθέσει με εκείνον. «Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει στρατηγικη, αλλα δεν μπορεί να μας την πει [...] και δεν μπορεί να την πει ούτε στην ΕΕ. [...] Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα εδώ πέρα!».

Ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει εντολή για Brexit χωρίς συμφωνία και πως το κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει αν θα ρίξει την κυβέρνηση. «Αν έχει ένα σχέδιο για το Brexit, τότε πρέέι να το γνωστοποιήσει στον λαό ή να το θέσει σε δημοψήφισμα ή να προκηρύξει σε γενικές εκλογές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ