Κοσμος

Το κίνημα #MeToo μετακομίζει στο Χονγκ Κονγκ (video)

Χιλιάδες φώτα ανάβουν κατά των φερόμενων σεξουαλικών επιθέσεων της αστυνομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Hong Kong park lights up in sex abuse protest - BBC News

Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» σε πάρκο του Χονγκ Κονγκ σε μια διαδήλωση που θύμισε τις εκατοντάδες αντίστοιχες που έχει διοργανώσει το κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» σε πάρκο του Χονγκ Κονγκ σε μια διαδήλωση που θύμισε τις εκατοντάδες αντίστοιχες που έχει διοργανώσει το κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ και αλλού. Μια διαδήλωση συμπαράστασης στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και διαδηλώτριες που καταγγέλλουν την αστυνομία για περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων.

Από την πλευρά της η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ διαψεύδει τις καταγγελίες και επισημαίνει ότι πρόκειται για ψευδείς φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Κίνας παρουσίασε σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες, τη φρουρά της που είναι εγκατεστημένη στο Χονγκ Κονγκ, την ημιαυτόνομη περιοχή όπου η αστυνομία απαγόρευσε μια μεγάλη διαδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

21543637.jpg
Αστυνομία του Χονγκ Κονγκ / © EPA/ROMAN PILIPEY

Δεκάδες φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού διέσχισαν στη διάρκεια της νύκτας τα σύνορα μεταξύ Κίνας και Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για «την συνηθισμένη ετήσια αλλαγή φρουράς» του στρατού, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, υπογράμμισε το πρακτορείο Xinhua.

Ο κινεζικός στρατός διαθέτει πολλές χιλιάδες στρατιώτες στο Χονγκ Κονγκ μετά την παράδοσή του στην Κίνα το 1997. Παρατηρητές εκτιμούν σε 8.000 με 10.000 τον αριθμό των στρατιωτών αυτής της φρουράς που είναι χωρισμένη σε διάφορες βάσεις στη νότια Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ.

Επί της αρχής ο κινεζικός στρατός δεν επεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ, όμως οι τοπικές αρχές μπορούν να τον καλέσουν να αποκαταστήσει την τάξη, όπως πρόσφατα το ζήτησαν από υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους.

Χονγκ Κονγκ, διαδηλωτές
Χονγκ Κονγκ, διαδηλωτές / © EPA/MIGUEL CANDELA

Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή το Σάββατο προγραμματισμένης διαδήλωσης υπέρ της δημοκρατίας, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Τη διαδήλωση διοργανώνει το Πολιτικό Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FCDH), μιας μη βίαιη οργάνωση η οποία διοργάνωσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δύο μηνών στην πρώην βρετανική αποικία, ανάμεσά τους και αυτή της 18ης Αυγούστου στην οποία συμμετείχε 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς να σημειωθούν ταραχές.

Σε επιστολής της προς την FCDH, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι ανησυχεί πως κάποιοι διαδηλωτές θα επιδοθούν «σε βίαια επεισόδια» και «καταστροφές».

Χονγκ Κονγκ, καθιστική διαμαρτυρία
Χονγκ Κονγκ, καθιστική διαμαρτυρία / © EPA/JEROME FAVRE

Η διαδήλωση του Σαββάτου σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο από το Κίνημα των Ομπρελών, μια κινητοποίηση που ξεκίνησε μετά την άρνηση της Κίνας να δεχθεί πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ. Στα τέλη του 2014 οι συμμετέχοντες στο κίνημα αυτό κατέλαβαν ειρηνικά τους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πείσουν το Πεκίνο να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ