Κοσμος

Η Γκρέτα έφτασε με το zero waste ιστιοφόρο της στη Νέα Υόρκη

Έπειτα από 15 μέρες στον Ατλαντικό

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκρέτα Τούνμπεργκ
Γκρέτα Τούνμπεργκ © twitter.com/GretaThunberg

Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε με το ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα στην Νέα Υόρκη, έπειτα από 15 μέρες στον Ατλαντικό.

Έπειτα από ένα ταξίδι 15 ημερών, διάσχισης του Ατλαντικού με ένα ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ πέτυχε τον στόχο της και το ιστιοφόρο Malizia II έδεσε αργά σήμερα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

«Στεριά! Τα φώτα του Λονγκ Άιλαντ και της Νέας Υόρκης είναι μπροστά μας», ήταν η ανάρτησή της στο twitter νωρίτερα το πρωί, καθώς το ιστιοφόρο έφτασε στο Μανχάταν.

Η 16χρονη Σουηδή, η οποία έχει εμπνεύσει ένα παγκόσμιο κίνημα κατά της απορρύθμισης του κλίματος, χαιρετούσε προς τις κάμερες, τους δημοσιογράφους και τους περίπου 300 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να την υποδεχθούν στην μαρίνα του Μανχάταν, όπου ελλιμενίστηκε το Malizia II.

Λίγο μετά από την άφιξή της, η 16χρονη επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που αρνείται να «ακούσει την επιστήμη» και είπε ότι οι πυρκαγιές του Αμαζονίου ήταν «ένα σαφές σημάδι ότι πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τη φύση».

Η Τούνμπεργκ σκοπεύει να συμμετάσχει σε διαδήλωση για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όμως πρώτα σκοπεύει να «φάω φρέσκο φαγητό, να πάψω να είμαι βρεγμένη και να κάνω μπάνιο». Σημειωτέον ότι το πλοίο δεν διέθετε ντουσιέρες και όλοι οι επιβαίνοντες έτρωγαν φαγητό από κονσέρβες. 

«Είναι τρελό ότι μία 16χρονη χρειάστηκε να διασχίσει τον Ατλαντικό για να τραβήξει την προσοχή στην κλιματική κρίση. Φυσικά είναι κάτι που δεν θα ήθελα να κάνει οποιοσδήποτε», τόνισε η Τούνμπεργκ.

«Η κρίση του κλίματος είναι μια παγκόσμια κρίση, η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να δράσουμε, διαφορετικά ίσως να είναι πολύ αργά. Ας μην περιμένουμε, ας δράσουμε τώρα!».

Όταν τη ρώτησαν ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον Τραμπ, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοικτά την κλιματική αλλαγή και ο οποίος θα συμμετάσχει όπως και εκείνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, η νεαρή ακτιβίστρια δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη.

«Το μήνυμά μου προς εκείνον είναι “Ακούστε την επιστήμη!”. Όμως είναι προφανές ότι δεν το κάνει (…) Αν κανείς δεν έχει καταφέρει να τον πείσει για την έκτακτη ανάγκη που αποτελεί η κλιματική κρίση, γιατί να τα καταφέρω εγώ;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, χαιρέτισε τη δράση της Τούνμπεργκ.

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έδειξε περισσότερο ηγετικό πνεύμα αναφορικά με το κλίμα διασχίζοντας έναν ωκεανό από όλη την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε σε tweet του λίγο μετά την άφιξη της Σουηδέζας στο Μανχάταν.

Επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του ταξιδιού της άκουσε να μιλούν για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, η νεαρή ακτιβίστρια τις χαρακτήρισε «καταστροφικές» και εκτίμησε ότι είναι «ξεκάθαρο σημάδι ότι πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τη φύση».

Η Γκρέτα αναχώρησε στις 14 Αυγούστου μαζί με τον πατέρα της πάνω στο Malizia II, με σκίπερ τον Πιέρ Κασιράγκι, γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, και τον Γερμανό Μπόρις Χέρμαν, για να παρευρεθεί στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το Κλίμα που οργανώνεται τον Σεπτέμβριο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Τούνμπεργκ σκοπεύει να παραστεί και στη διάσκεψη COP 25 για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σαντιάγο της Χιλής τον Δεκέμβριο. Και εκεί θα πάει χωρίς να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ