Κοσμος

Πέθανε ο 11ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, Ντέιβιντ Κόουκ

Μέγας χορηγός των Ρεπουμπλικανών με εταιρείες πετρελαίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντέβιντ Κοχ
Ντέβιντ Κοχ / © EPA/JUSTIN LANE

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο δισεκατομμυριούχος και μέγας χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κόουκ.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο δισεκατομμυριούχος και μέγας χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κόουκ. Η ανακοίνωση του θανάτου έγινε από μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος: «Με βαριά καρδιά ανακοινώνω τον θάνατο του αδερφού μου, Ντέιβιντ. Όποιος εργάστηκε μαζί του είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη σπουδαιότητα της προσωπικότητάς του και το πάθος του για ζωή» έγραψε ο αδελφός του Τσαρλς.

Ο εκλιπών και κάτοχος του μεγαλύτερου μετοχικού κεφαλαίου του πετρελαϊκού ομίλου Κοχ ήταν ο 11ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Γεννηθείς στη Γουίτσιτα του Κάνσας ο Ντέιβιντ Κόουκ είχε θέσει υποψηφιότητα στην προεδρική κούρσα του 1980 ως Φιλελεύθερος με προεκλογικό σύνθημα την κατάργηση πολλών ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια υποστήριξε το πιο συντηρητικό κομμάτι των Ρεπουμπλικανών , το «Tea Party», που στις εκλογές του 2010 είχε θέσει ως υποψήφια αντιπρόεδρο την Σάρα Πέιλιν. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι αδερφοί Κοχ «έριξαν» ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια στην αναμέτρηση αυτή.

Κληρονόμησαν από τον πατέρα τους Φρεντ την εταιρεία, την οποία και επέκτειναν έτσι ώστε το 2013 να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της χώρας.

Συγκρούστηκαν και με τον Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική του πάνω στους εμπορικούς δασμούς.  Πολέμησαν τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην Υγεία, «παρέλυσαν» το αμερικανικό Δημόσιο οδηγώντας τις ΗΠΑ στο χείλος της χρεοκοπίας (το φθινόπωρο του 2013), κήρυξαν πόλεμο στα συνδικάτα του Δημοσίου στην πολιτεία του Ουισκόνσιν (το 2011). Διαφώνησαν, δε, με την θέσπιση κατώτατου μισθού και με το κάθε μορφής κράτος πρόνοιας αλλά είναι φανατικοί υπέρμαχοι των όπλων.

Ο Ντέιβιντ Κόουκ είχε αποχωρήσει από τον όμιλο και τις πολιτικές δραστηριότητες τον Ιούνιο 2018, επικαλούμενος την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ