Κοσμος

Ακιντζί: «Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων έφεραν τις τουρκικές γεωτρήσεις»

Ευθύνες στον Νίκο Αναστασιάδη ενόψει της αυριανής συνάντησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσταφά Ακιντζί
Μουσταφά Ακιντζί / © EPA/ANDREAS MANOLI

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί κατηγορεί τον Αναστασιάδη για την παρουσία των τουρκικών γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι τουρκικές γεωτρητικές πλατφόρμες δεν θα είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο αν η Λευκωσία δεν είχε προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες», δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί η πρόταση την οποία κατέθεσε ο ίδιος για τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση υδρογονανθράκων συνιστά τον καλύτερο τρόπο για μείωση της έντασης. Τόνισε στη συνέχεια θα αναδείξει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει αύριο Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στο μεταξύ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Αναστασιάδη για την αποτυχία των συνομιλιών για το κυπριακό στο Κραν Μοντανά, πριν από δύο χρόνια.

Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό και δηλώνει υποστηρικτής της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τέλος, δεν απέκλεισε συζήτηση νέων σεναρίων εφόσον γίνεται σεβαστή η αρχή της πολιτικής ισότητας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ