Κοσμος

Η Κέρι επέλεξε πρώτη το τέλος της υποβοηθούμενης ευθανασίας

Καρκινοπαθής από την Αυστραλία που έκανε πρώτη τη χρήση του νόμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέρι Ρόμπερτσον
Κέρι Ρόμπερτσον / © www.gogentleaustralia.org.au

Μία γυναίκα είναι η πρώτη που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας.

Καρκινοπαθής από την Αυστραλία είναι η πρώτη πολίτης της χώρας που άφησε την τελευταία της πνοή με τη διαδικασία της υποβοηθούμενης ευθανασίας μετά την εφαρμογή της νέας σχετικής νομοθεσίας στην πολιτεία της Βικτώριας.

Η Κέρι Ρόμπερτσον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Διαγνώσθηκε το 2010 με καρκίνο του μαστού, αλλά στη συνέχεια τα καρκινογόνα κύτταρα έπληξαν τα οστά, τα πνευμόνια και τον εγκέφαλό της.

Η επίσημη ανακοίνωση της υποβοηθούμενης ευθανασίας έγινε από την φιλανθρωπική οργάνωση Go Gentle Australia.

Η 61χρονη κατέληξε σε κλινική στην πολιτεία της Βικτώριας τον Ιούλιο. Είχε στο πλευρό της τις δύο κόρες της, Τζάκι Χικς και Νικόλ Ρόμπερτσον. Και οι δύο μίλησαν θετικά για την επιλογή που είχε η μητέρα τους για να δώσει τέλος στη ζωή της. «Ήταν μια όμορφη, θετική εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά η Νικόλ.

mum_daughters_1427.jpg
Η Κέρι με τις κόρες της / © www.gogentleaustralia.org.au


Η Κέρι Ρόμπερτσον αποφάσισε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες τον περασμένο Μάρτιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, υποστηρίζοντας ότι δεν άντεχε άλλο τον πόνο από τις παρενέργειες. «Ήταν σε απίστευτο πόνο. Πονούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν έτοιμη να φύγει», ανέφερε η άλλη κόρη της Κέρι. «Ήμασταν δίπλα της. Ακούγαμε Ντέιβιντ Μπόουι και ήταν περιτριγυρισμένη από αγάπη. Οι τελευταίες κουβέντες που ανταλλάξαμε ήταν απλές και γεμάτες αξιοπρέπεια», δήλωσε η Νικόλ στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η οργάνωση Go Gentle Australia.

kerry_robertson_primary_picture.jpg
Κέρι Ρόμπερτσον / © www.gogentleaustralia.org.au


Η κυβέρνηση της Βικτώριας ενέκρινε το σχέδιο νόμου τον Ιούνιο και εκτιμά πως σχεδόν 150 άνθρωποι κάθε χρόνο θα επιλέξουν την υποβοηθούμενη ευθανασία για να δώσουν τέλος στη ζωή τους.  Την υιοθέτηση παρόμοιας νομοθεσίας εξετάζουν και οι πολιτείες της Δυτικής Αυστραλίας και του Κουίνσλαντ.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της υποβοηθούμενης ευθανασίας στην εν λόγω πολιτεία της Αυστραλίας είναι το άτομο που ενδιαφέρεται να προχωρήσει με τη διαδικασία να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να του έχουν απομείνει λιγότεροι από έξι μήνες ζωής. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ