Κοσμος

Μπόρις Τζόνσον: Τι αποκαλύπτει σε ηγέτες της ΕΕ για το σχέδιό του

Η ανυποχώρητη στάση της Ευρώπης και το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit που γίνεται όλο και πιο πιθανό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον/©EPA/Stefan Rousseau

Ο όρος που θέτει ο Μπόρις Τζονσον στους ηγέτες της Ευρώπης, προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ξεκαθαρίζει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μόνο στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες πάψουν να είναι ανένδοτες και να επιμένουν ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι άλλη συμφωνία πέρα από εκείνη που έφερε η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η συγκεκριμένη συμφωνία απορρίφθηκε τρεις φορές, οδηγώντας σε παραίτηση τη Μέι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει μόνο όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφήσουν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμοι να αλλάξουν στάση για τη συμφωνία του διαζυγίου. Διαφορετικά, προς ολοταχώς για «σκληρό» Brexit, όπως ανέφερε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ.

«Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει στους Ευρωπαίους ηγέτες τη θέση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης με το backstop δεν κατέστη δυνατόν να περάσει από το Κοινοβούλιο στις τρεις περιπτώσεις που τέθηκε προς ψήφιση. Επομένως, χρειάζεται να αλλάξει» δήλωσε η εκπρόσωπος.

«Ο πρωθυπουργός θα χαιρόταν να καθίσει στο τραπέζι όταν αυτή η στάση αλλάξει. Αλλά ξεκαθαρίζει σε όλους όσους μιλάει ότι αυτό χρειάζεται να συμβεί» πρόσθεσε σε δημοσιογράφους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ