Κοσμος

Χονγκ Κονγκ: Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών

Συνεχίζονται για έναν και πλέον μήνα οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hong-kong-teargas
Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ © EPA/JEROME FAVRE

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τους διαδηλωτές στη Γουέν Λονγκ του Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών ενώ διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες στη διάρκεια συγκρούσεων σε μια πόλη του Χονγκ Κονγκ καθώς χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα μέλη μιας συμμορίας.

Οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία στη Γουέν Λονγκ, όπου είχε σημειωθεί η επίθεση, παρά την άρνηση της αστυνομίας να επιτρέψει τη διαδήλωση για λόγους ασφαλείας.

Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες και μπουκάλια, έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά από τον δρόμο και ομπρέλες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις.

Η αστυνομία, η οποία είχε επικριθεί ευρέως γιατί απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες από την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων για τον έλεγχο του πλήθους.

Την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές έφευγαν από την περιοχή καθώς έπεφτε το σκοτάδι, πολλές εκατοντάδες ακόμη παρέμειναν. Πολλοί κρατούσαν ραβδιά και αυτοσχέδιες ασπίδες από ξύλο, ιστιοσανίδες, χαρτόνι και άλλα υλικά.

Την περασμένη Κυριακή, περίπου 100 άνδρες με λευκά πουκάμισα επέδραμαν στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό της Γουέν Λονγκ μερικές ώρες μετά την πορεία που πραγματοποίησαν οι διαδηλωτές στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ και την επίθεση εναντίον του Γραφείου Σύνδεσης της Κίνας -- του κύριου συμβούλου της εξουσίας του Πεκίνου στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι άνδρες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ντυμένους στα μαύρα που επέστρεφαν από το νησί Χονγκ Κονγκ, περαστικούς, δημοσιογράφους και βουλευτές με σωλήνες και γκλομπ, τραυματίζοντας 45 ανθρώπους.

Διαδηλώσεις στις οποίες παίρνουν μέρος χιλιάδες άνθρωποι διοργανώνονται στο Χονγκ Κονγκ για ένα και πλέον μήνα. Αφότου ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, το κίνημα έχει μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη κινητοποίηση τόσο εναντίον της τοπικής κυβέρνησης όσο και του Πεκίνου και υπέρ της δημοκρατίας.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μας κάνει να διαμαρτυρόμαστε», δήλωσε η διαδηλώτρια Ανιές Λαμ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το νομοσχέδιο δείχνει τα πολλά άλλα προβλήματα της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Διαδηλωτές δήλωσαν επίσης σήμερα ότι διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν 45 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Οι επιθέσεις φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από μέλη συμμοριών του Χονγκ Κονγκ.

Ακόμη, οι διαδηλωτές εξέφρασαν ανησυχία επειδή η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε επείγοντα τηλεφωνήματα από διαδηλωτές.

«Νομίζω πως η διαδήλωση σήμερα γίνεται για να δείξει πως είμαστε εναντίον της αστυνομίας και εναντίον των κακοποιών», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής που ζήτησε να αποκαλείται Τόμι. «Την περασμένη εβδομάδα πολλοί άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση και η αστυνομία δεν ήρθε να μας βοηθήσει. Περιμέναμε μία ώρα μέχρι να έρθει -- δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό».

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια πρώην βρετανική αποικία η οποία επέστρεψε υπό κινεζική κυριαρχία το 1997. Έχει λάβει υποσχέσεις για αυτονομία έως το 2047, ωστόσο πολλοί κάτοικοι και διαδηλωτές φοβούνται ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους υφίστανται επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ