Κοσμος

Μήνυμα Γιούνκερ σε Τζόνσον: Η συμφωνία Brexit δεν αλλάζει

«Είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», του είπε στο τηλέφωνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ/©EPA/JULIEN WARNAND

«Take it or leave it» από Γιούνκερ σε Τζόνσον για τη συμφωνία Brexit.

Κόβει κάθε συζήτηση επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας Brexit ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνομίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον Μπόρις Τζόνσον, τον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η υπάρχουσα συμφωνία είναι «η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και, αφού τον άκουσε, του είπε ότι η συμφωνία εξόδου είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε η εκπρόσωπός του, Μίνα Αντρέεβα.

«Τον διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει την πολιτική δήλωση (που επισυνάπτεται στη Συμφωνία Αποχώρησης) και να αναλύσει όλες τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τη Συμφωνία» πρόσθεσε.

«Η Επιτροπή θα παραμείνει διαθέσιμη τις ερχόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να διευκρινίσει τη θέση του με περισσότερες λεπτομέρειες» ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος.

Σκληρή γραμμή Τζόνσον

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» τη συγκεκριμένη συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, και η οποία απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάλεσε, μάλιστα, τις Βρυξέλλες να ανοίξουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη κατάργησης του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη συμφωνία που διατύπωσε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «απαράδεκτα», σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «σκληρό» Brexit (σ.σ. αποχώρηση χωρίς συμφωνία).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ