Κοσμος

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 12 ώρες

Σε αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφγανιστάν
Αφγανιστάν ©EPA

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι – ανάμεσά τους 26 άμαχοι-- έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 12 ωρών σε αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες του Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι – ανάμεσά τους 26 άμαχοι-- έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 12 ωρών σε αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες του Αφγανιστάν.

Οκτώ εργαζόμενοι στο υπουργείο ορυχείων και πετρελαίου σκοτώθηκαν και 27 ακόμη τραυματίστηκαν από την επίθεση εναντίον του λεωφορείου, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι πέντε γυναίκες και ένα παιδί.

«Πρώτα εξερράγη μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο λεωφορείο με μαγνήτη, στη συνέχεια βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο σημείο που είχε σημειωθεί η επίθεση στο λεωφορείο και η τρίτη έκρηξη σημειώθηκε όταν άγνωστοι αντάρτες πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε αυτοκίνητο», δήλωσε ο Νάσρατ Ραχίμι εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Από τη δεύτερη έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 20, εξήγησε ο ίδιος.

«Ο απολογισμός των νεκρών από τις τρεις εκρήξεις ενδέχεται να αυξηθεί», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με το παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή «ξένων κατακτητών» περνούσε από την περιοχή και έγινε στόχος επίθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν εννέα μέλη ξένων δυνάμεων και καταστράφηκαν δύο οχήματα, όμως προς το παρόν ο απολογισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από Αφγανούς αξιωματούχους.

Η σημερινή ήταν η 13η επίθεση που έχει σημειωθεί στην Καμπούλ φέτος, από τις οποίες συνολικά έχουν σκοτωθεί 70 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 510.

Στο μεταξύ εννέα άμαχοι –ανάμεσά τους έξι γυναίκες και τρία παιδιά—σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Τέσσερις ακόμη, ανάμεσά τους μία γυναίκα, δύο παιδιά και ο οδηγός, τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή που σημειώθηκε στην περιοχή Χογκιάνι.

Η βόμβα εξερράγη την ώρα που περνούσε ένα μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε οικογένεια που πήγαινε σε γάμο, πρόσθεσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Εξάλλου τουλάχιστον 35 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον τους στη βόρεια επαρχία Τάχαρ, δήλωσε αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες Τετάρτη στην περιοχή Ισκαμίς και διήρκησαν πέντε ώρες, επεσήμανε ο πρώην κυβερνήτης της Σαγιέντ Μεχραμπουντίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον τριών σημείων ελέγχου και μίας στρατιωτικής βάσης που χρησιμοποιεί η αστυνομία.

Ωστόσο άλλος τοπικός αξιωματούχος, ο Μαουλάουι Κεραματουλάχ, σημείωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι 43 αστυνομικοί, ενώ εννέα ακόμη αγνοούνται.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από εκρηκτικά, όπως βόμβες στην άκρη του δρόμου, και 269 έχουν τραυματιστεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, αύξηση 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αριθμοί δεν αναφέρουν τα θύματα από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η UNAMA τόνισε ότι «ανησυχεί πολύ» από την αύξηση του αριθμού των αμάχων μεταξύ των θυμάτων από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση για την κρίση στο Αφγανιστάν, οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί και από τις δύο πλευρές.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση αυξάνοντας τη στρατιωτική πίεση.

Το International Crisis Group προειδοποίησε πρόσφατα ότι η κλιμακούμενη βία ενδέχεται να σκληρύνει τις θέσεις των δύο πλευρών στις συνομιλίες.

Μετά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών πολλοί Αφγανοί ζητούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ