Κοσμος

Πύρινη κόλαση στο στούντιο Animation του Κιότο: Πολλοί νεκροί

Τουλάχιστον 33 νεκροί - Στο νοσοκομείο o ύποπτος εμπρηστής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στούντιο Animation
Στούντιο Animation / © Kyodo News

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε στούντιο animation της Ιαπωνίας που φαίνεται να οφείλεται σε εμπρησμό.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες στο στούντιο animation του Κιότο της Ιαπωνίας, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από πιθανή εμπρηστική επίθεση.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, μετέδωσαν ότι ένας άνδρας εισέβαλε στο στούντιο Kyoto Animation Co το πρωί της Πέμπτης και έριξε στο χώρο υγρό εύφλεκτο υλικό που έμοιαζε με βενζίνη, αλλά ακόμη δεν έχει επακριβώς ταυτοποιηθεί.

Το δίκτυο NHK ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 αγνοούμενοι.

1000-1.jpg
Στούντιο Animation / © Kyodo News

Ο ύποπτος, άνδρας αγνώστων ακόμα στοιχείων, κρατείται και διακομίστηκε με τραύματα σε νοσοκομείο.

Η φωτιά στο τριώροφο κτίριο εκδηλώθηκε στις 10:30 τοπική ώρα. Η επιχείρηση διάσωσης και ανεύρεσης τυχόν επιζώντων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

1000-2.jpg
Στούντιο Animation / © Kyodo News

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιότο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, ότι ένας «άνδρας έριξε υγρό και έβαλε φωτιά». Η αστυνομία βρήκε πέντε μαχαίρια στον τόπο του εγκλήματος.

Μάλιστα, το δίκτυο NHK μετέδωσε ότι ο ύποπτος φέρεται να φώναξε: «Ψοφήστε» πριν βάλει φωτιά στο κτίριο.

Η σχέση του υπόπτου με την εταιρεία παραμένει άγνωστη. Ο ύποπτος δεν έχει ακόμη ανακριθεί κανονικά από την αστυνομία, πρόσθεσε το NHK.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες που δείχνουν άσπρο και μαύρο καπνό να βγαίνει από πολλά παράθυρα του κτιρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για έναν δυνατό ήχο σαν έκρηξη που προηγήθηκε της πύρινης κόλασης.

«Δώδεκα άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν σημεία ζωής»

«Δώδεκα άνθρωποι με καρδιακή ανακοπή εντοπίστηκαν στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο» του τριώροφου κτιρίου, εξήγησε εκπρόσωπος των πυροσβεστών, διευκρινίζοντας ότι πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στο στούντιο «φαίνεται επίσης ότι δεν κατάφεραν να γλιτώσουν».

«Προσπαθούμε να βγάλουμε έξω αρκετά θύματα που είναι παγιδευμένα στο τριώροφο κτίριο, περιλαμβανομένων κάποιων που ίσως να μην είναι σε θέση να μετακινηθούν μόνοι τους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Εξάλλου τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την πυρκαγιά.

Η εταιρεία Kyoto Animation θεωρείται πολύ επιτυχημένη στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών κινουμένων σχεδίων και animation.

Θλίψη στον κόσμο του manga

Η Kyoto Animation είναι μία εταιρεία που παράγει κινούμενα σχέδια και σχεδιάζει και κατασκευάζει προϊόντα που σχετίζονται με τις σειρές των κινουμένων σχεδίων manga, ανάμεσά τους τα Lucky Star, The melancholy του Haruhi Suzumiya ή K-On.

Η εταιρεία, η οποία λειτουργεί επίσης σχολή κινουμένου σχεδίου, διαθέτει δύο κτίρια με στούντιο, το ένα εκ των οποίων είναι αυτό που πυρπολήθηκε και η έδρα της βρίσκεται επίσης στο Κιότο. Απασχολεί περί τα 160 άτομα.

Η πυρκαγιά στο Κιότο προκάλεσε θλίψη στον κόσμο του manga. «Ολοι εσείς στην Kyoto Animation, σας παρακαλώ, ας είστε ασφαλείς», έγραψε στο Twitter ο Makoto Shinkai, ο δημιουργός της ταινίας "Your Name", όταν δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη ο απολογισμός των θυμάτων.

«Γιατί, γιατί, γιατί;», έγραψε ο Yutaka Yamamoto, που υπήρξε μέλος του στούντιο της Kyoto Animation για την σειρά Lucky Star.

Το επίπεδο της εγκληματικότητας στην Ιαπωνία είναι χαμηλό, αλλά η χώρα γίνεται κατά καιρούς θέατρο αιματηρών εγκλημάτων με δράστες ανθρώπους που καταλαμβάνονται από κρίσεις τυφλής βίας, οι οποίες καταλήγουν σε επιθέσεις με μαχαίρι ή φονικές πυρκαγιές.

Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε πυρκαγιά σε κατάστημα ενοικίασης βίντεο στην Οσάκα τον Σεπτέμβριο 2008. Ο εμπρηστής καταδικάσθηκε σε θάνατο τον Δεκέμβριο 2009.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ