Κοσμος

Πώς το κατεψυγμένο σπέρμα ανοίγει τον δρόμο για την αποίκιση του Άρη

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι διατηρεί τη ζωντάνια και την κινητικότητά του στο Διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπέρμα
Σπέρμα/© Pixabay

Το κατεψυγμένο σπέρμα διατηρεί τη ζωτικότητά του στο Διάστημα, σύμφωνα με ερευνητές, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποίκιση του Άρη.

Οι οραματιστές δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Έλον Μασκ της Space X και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon -που ονειρεύονται αποικίες στον Άρη καθώς επίσης και σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους ως διέξοδο από τα προβλήματα του πλανήτη μας- θα χαρούν, μαθαίνοντας ότι το κατεψυγμένο ανθρώπινο σπέρμα διατηρεί σχεδόν κανονικά την κινητικότητα και τη ζωτικότητά του στο Διάστημα, όπως και στη Γη.

Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μικρή ισπανική επιστημονική έρευνα, η οποία εξέθεσε δείγματα κατεψυγμένου σπέρματος σε συνθήκες μικροβαρύτητας και διαπίστωσε ότι τα σπερματοζώαρια δεν επηρεάστηκαν από το νέο περιβάλλον. Το πείραμα ανοίγει τον δρόμο, ώστε πληρώματα μόνο γυναικών αστροναυτών να μπορούν μελλοντικά να τεκνοποιήσουν χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ανδρών. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσω διαστημικών τραπεζών σπέρματος που θα περιέχουν κατεψυγμένο σπέρμα από τη Γη, η απάντηση των επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μονσερά Μποαδά της Κλινικής Γονιμότητας Daexus και του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη. Όπως είπαν, η έλλειψη διαφορών ανάμεσα στο κατεψυγμένο σπέρμα σε συνθήκες μικροβαρύτητας και στο σπέρμα σε κανονικές συνθήκες βαρύτητας της Γης «ανοίγει δυνατότητες για ασφαλή μεταφορά σπερματοζωαρίων στο Διάστημα και για τη δημιουργία μιας τράπεζας ανθρώπινου σπέρματος έξω από τη Γη».

Κατεψυγμένο σπέρμα, δυνατό σπέρμα

Η έλλειψη βαρύτητας επιδρά αρνητικά στο καρδιαγγειακό, στο μυοσκελετικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που έχει διαπιστωθεί στις διαστημικές πτήσεις. Ελάχιστα πράγματα έως τώρα ήταν γνωστά για το πώς το Διάστημα επηρεάζει το σπέρμα και τα ωάρια. Μερικές μελέτες είχαν δείξει σημαντική μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων σε φρέσκα δείγματα. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει, αν το σπέρμα μεταφερθεί κατεψυγμένο στο Διάστημα.

Τα πειράματα με κατεψυγμένο σπέρμα που εκτέθηκε σε μικροβαρύτητα για μικρά χρονικά διαστήματα (8 δευτερολέπτων κάθε φορά), έδειξαν ότι δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου η πυκνότητα του, η κινητικότητα και η ζωτικότητά του, ούτε η μορφολογία του. Θα πρέπει να γίνουν, όμως, περισσότερα πειράματα με μεγαλύτερα δείγματα σπέρματος που θα εκτεθούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για περισσότερο χρόνο.

Σπερματοζωάρια
Σπερματοζωάρια/© Pixabay

«Αν ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και αυτές είναι μεγαλύτερης διάρκειας, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τις επιπτώσεις της μακρόχρονης έκθεσης του σπέρματος στο Διάστημα. Πάντως, δεν είναι παράλογο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα αναπαραγωγής πέρα από τη Γη» δήλωσε η δρ Μποαδά.

Η ακτινοβολία του Διαστήματος κάνει ζημιά στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα των φρέσκων σπερματοζωαρίων, περισσότερο απ' ό,τι των κατεψυγμένων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πλανήτης Άρης
Πλανήτης Άρης/© EPA/USA MARS FROM THE HUBBLE TELESCOPE

Ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπριντεστάιν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα περπατήσει στον Άρη, θα είναι πιθανώς γυναίκα. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο τη δημιουργία αποικίας στον «Κόκκινο Πλανήτη» έως το 2033 και πολύ νωρίτερα, το 2024, μιας μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η NASA εξετάζει την πιθανότητα να στείλει στο Διάστημα αποστολές, αποτελούμενες αποκλειστικά από άνδρες ή γυναίκες. Κι αυτό, γιατί, μια μικτή αποστολή παρουσιάζει μικρότερη συνοχή. Αν λοιπόν μια αποστολή μόνο με γυναίκες μπορούσε να αναπαραχθεί στο Διάστημα, αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ