- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γλίτωσε την εσχάτη των ποινών λόγω ρατσιστικής προκατάληψης
Ο Αφροαμερικανός είχε απέναντι του μόνο λευκούς ενόρκους
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε θανατική καταδίκη κρίνοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επέδειξαν ρατσιστική προκατάληψη στην επιλογή των ενόρκων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε σήμερα τη θανατική καταδίκη ενός άνδρα ο οποίος έχει δικαστεί έξι φορές για το ίδιο έγκλημα και επιμένει να δηλώνει την αθωότητά του.
Ο «ναός» της αμερικανικής δικαιοσύνης δεν αποφάνθηκε σχετικά με την ενοχή ή όχι του Κέρτις Φλάουερς, ενός Αφροαμερικανού ηλικίας 49 ετών που παραμένει στις φυλακές εδώ και 22 χρόνια.
Ακύρωσε όμως, με ψήφους 7 έναντι 2, την ποινή που του είχε επιβληθεί κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος ήταν θύμα ρατσιστικής προκατάληψης, επειδή οι εισαγγελικές αρχές σκοπίμως απέκλειαν από ενόρκους τους μαύρους υποψηφίους.
Στο σκεπτικό, που συντάχθηκε από τον συντηρητικό δικαστή Μπρετ Κάβανο, σημειώνεται ότι οι ενέργειες του εισαγγελέα παραβίασαν τα δικαιώματα του Φλάουερς σε μια δίκαιη δίκη, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
«Και στις έξι δίκες μαζί, η Πολιτεία απέκλεισε τους 41 από τους 42 μαύρους υποψηφίους ενόρκους. Στην έκτη δίκη απέκλεισε τους πέντε από τους έξι. Επιπροσθέτως, στην έκτη δίκη, η Πολιτεία έθεσε πολύ περισσότερες ερωτήσεις στους μαύρους υποψηφίους ενόρκους απ' ότι στους λευκούς», τονίζεται στο κείμενο αυτό.
Η απόφαση αυτή δεν απαγορεύει στην Πολιτεία του Μισισίπι να δικάσει τον Φλάουερς για έβδομη φορά.
Η υπόθεση ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 1996, με τη δολοφονία τεσσάρων υπαλλήλων ενός καταστήματος επίπλων στη Γουαϊνόνα, μια κωμόπολη του Μισισίπι. Περίπου έξι μήνες αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον Κέρτις Φλάουερς, ο οποίος είχε εργαστεί για μικρό διάστημα στο κατάστημα αυτό. Η σύλληψη βασίστηκε σε μαρτυρίες που τον τοποθετούσαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας.
Ακολούθησαν οι έξι δίκες του Φλάουερς: στις τρεις πρώτες κρίθηκε ένοχος (στην πρώτη όλοι οι ένορκοι ήταν λευκοί) όμως οι αποφάσεις κατόπιν ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μισισίπι. Στις δύο επόμενες οι ένορκοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν ομόφωνα σε απόφαση. Το 2010 όμως, με ενόρκους έντεκα λευκούς και έναν Αφροαμερικανό, του επιβλήθηκε η θανατική ποινή – αυτή είναι η απόφαση που ακυρώθηκε σήμερα.
Οι εισαγγελείς υποστήριζαν ότι ο Φλάουερς ήταν θυμωμένος με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος επειδή τον απέλυσε και του κατακράτησε τον μισθό του για να καλύψει τις ζημιές που είχε κάνει σε κάποιες μπαταρίες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το Ιράν έστειλε την τελευταία πρότασή του για διαπραγματεύσεις
Οι θεραπείες γίνονταν σε «βρώμικες και ανθυγιεινές» συνθήκες στο σπίτι του
Ο Μερτς φαίνεται αποφασισμένος να ξανακερδίσει την εύνοια του Τραμπ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου
Οι απαντήσεις που δίνει το υλικό στα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς
Τα νέα σχέδια για μια σειρά νέων στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν
Η αντίδρασή του όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του
Δεν είναι απλά ένας μεγιστάνας ανάμεσα σε άλλους. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.