Κοσμος

Πώς δικαιολογήθηκε ο βουλευτής που άρπαξε από το σβέρκο διαδηλώτρια

Οι εικόνες από τη Μεγάλη Βρετανία που έκαναν τον γύρο των social media

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Conservative MP Mark Field grabs climate protester by the neck

Η στιγμή που βουλευτής των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία αρπάζει από τον σβέρκο διαδηλώτρια της Greenpeace.

Σάλος προκλήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε σε διαδηλώτρια της Greenpeace ο βουλευτής των Συντηρητικών Μαρκ Φιλντ. Όπως φαίνεται και στο video που κυκλοφόρησε στα social media, ο πολιτικός αρπάζει από το σβέρκο την Χάνα Μάρτιν, την ακινητοποιεί και την απωθεί βίαια. Είχε προηγηθεί η εισβολή μελών της περιβαλλοντικής οργάνωσης στο ετήσιο δείπνο Bankers and Merchants κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Μπορείτε να βγάλετε έξω αυτό το άτομο;» ακούγεται να λέει ο Μαρκ Φιλντ, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Το μόνο που προλαβαίνει να ψελλίσει η διαδηλώτρια είναι: «Κάνουμε ειρηνική διαμαρτυρία».

Τι υποστήριξε

Μετά το «τσουνάμι» αντιδράσεων στα social media, ο πολιτικός επιχείρησε να δικαιολογήσει την πράξη του. «Ενήργησα ενστικτωδώς. Δεν υπήρχε κανένας άνδρας ασφαλείας και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ανησύχησα πραγματικά ότι θα μπορούσε να ήταν οπλισμένη. Έτσι, άρπαξα σφιχτά τον "εισβολέα" για να τον απομακρύνω από τον χώρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» ανέφερε.

«Λυπάμαι βαθύτατα για αυτό το επεισόδιο και ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη στη συγκεκριμένη κυρία. Ωστόσο, με βάση το σημερινό κλίμα αισθάνθηκα την ανάγκη να ενεργήσω αποφασιστικά για να εξαλείψω την "απειλή"» πρόσθεσε.

Σε διαθεσιμότητα

Το απίστευτο συμβάν εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο Μαρκ Φιλντ τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Έχει τη θέση του υπουργού Ασίας και Ειρηνικού στο Foreign Office.

Ο πρόεδρος των Τόρις Μπράντον Λιούις διαβεβαίωσε ότι το συμβάν θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας εντός του Συντηρητικού Κόμματος. «Είναι δύσκολο για όποιον βλέπει τις εικόνες να μην ξαφνιαστεί» ανέφερε.

«Είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπει κάποιος αυτού του είδους τη συμπεριφορά εκ μέρους ενός βουλευτή» δήλωσε από τη μεριά του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, μέλος του Εργατικού Κόμματος. Και πρόσθεσε: «Η βία κατά των γυναικών είναι ενδημική στην κοινωνία μας και η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ