- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σλοβακία - Ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας
«Ήρθα για να υπηρετήσω τους πολίτες και τους κατοίκους της Σλοβακίας»
Η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον προεδρικό θώκο της Σλοβακίας.
Η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον προεδρικό θώκο της Σλοβακίας, η φιλελεύθερη δικηγόρος και οικολόγος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ανέλαβε σήμερα επισήμως καθήκοντα.
«Δεν ήρθα για να κυβερνήσω» σημείωσε η 45χρονη σε ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Μπρατισλάβα.
«Ήρθα για να υπηρετήσω τους πολίτες και τους κατοίκους της Σλοβακίας» συμπλήρωσε αυτή η ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, σπεύδοντας επίσης να επισημάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι σημερινές εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας από την Τσαπούτοβα μεταδόθηκαν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και περιελάμβαναν την τελετή της ορκωμοσίας, στρατιωτικές και θρησκευτικές τελετές και την κατάθεση στεφάνου.
«Για εμένα, αυτή η εκλογή αποτελεί απόδειξη ότι μπορούμε να νικήσουμε χωρίς να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων μας» διαβεβαίωσε η νέα επικεφαλής του σλοβακικού κράτους, προτού συμπληρώσει ότι «η αβρότητα στην πολιτική δεν αποτελεί επίδειξη αδυναμίας, αλλά ισχύος».
Η εκλογή της Τσαπούτοβα τον Μάρτιο έγινε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία τον Φεβρουάριο του 2018, του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες στο σπίτι του κοντά στην Μπρατισλάβα κι ενώ δούλευε σε ένα άρθρο σχετικά με τις διασυνδέσεις της σλοβακικής κυβέρνησης με την ιταλική μαφία.
Η νέα πρόεδρος της Σλοβακίας είναι διαζευγμένη και μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της, έχει επανειλημμένως δεχθεί επικρίσεις από την εκκλησία και συντηρητικές οργανώσεις για τη στάση της απέναντι στην άμβλωση και την ομοφυλοφιλία, υποστηρίζει, ωστόσο, η ίδια ότι η νίκη της έδειξε πως η Σλοβακία δεν είναι μια τόσο συντηρητική, όσο πιστεύει ο κόσμος, χώρα. Ο σύντροφός της είναι μουσικός και φωτογράφος.
Η ίδια αναγνωρίζει την έλλειψη εμπειρίας της στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
«Θα πρέπει να βασιστώ στους συμβούλους μου για να προσεγγίσω αυτά τα θέματα» λέει χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γερμανική βιομηχανία πιέζει τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα
Μια αλλαγή που «ταρακουνάει» το τουριστικό μοντέλο του ήλιος-θάλασσα που είχαμε συνηθίσει
Ο γιος τους θα ονομαστεί Κίμων Θωμάς Κωνσταντίνος
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς
Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων 'Αγκυρας-Μόσχας, δηλώνουν οι δύο ηγέτες
O απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000
Συλλήψεις για την ένοπλη επίθεση που συνδέεται με διαβόητο βαρόνο κοκαΐνης
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Παρούσα η οικογένεια του νέου μονάρχη
H αγορά δεν έχει πειστεί πως η ανάπτυξη της μπορεί να κάνει «comeback»
Η υπόθεση συγκλονίζει τη Βρετανία - Κατηγορείται για 48 αδικήματα
Οι παράνομες εξαγωγές κοκαΐνης υπολογίζονται σε 16,5 δισ. δολάρια το 2024
Βρισκόντουσαν στα ερείπια υδροηλεκτρικών σταθμών στα Ιμαλάια
Ανεκπαίδευτοι «χειρουργοί» χρησιμοποιούν σκουριασμένα εργαλεία, οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες παιδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.