- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί ο Ερντογάν ανακινεί θέμα ονομασίας της Κωνσταντινούπολης
Ανάλυση από την ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στην Τουρκία ανιχνεύει τις αιτίες πίσω από τη διαμάχη για το όνομα της Κωνσταντινούπολης
Τους λόγους για τους οποίους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ξανά διαμάχη για το όνομα της Πόλης επιχειρεί να εξηγήσει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στην Τουρκία, εν όψει των επικείμενων επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
«Έλληνας ο νέος εχθρός του Ερντογάν»;
«Εδώ είναι η Ιστανμπούλ… και όχι Κωνσταντινούπολη, άλλοι το βλέπουν διαφορετικά και θα πρέπει κάποιος να τους σταματήσει, χρόνος πολύ δεν απομένει μέχρι τις 23 Ιουνίου», μας μεταφέρει η γερμανίδα ανταποκρίτρια τις προειδοποιήσεις Ερντογάν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Και συνεχίζει: «Ο πρόεδρος δεν αναφέρει πού κρύβεται ο εχθρός, ούτε αναφέρει όνομα, ακόμη κι όταν τον καλεί η αντιπολίτευση να το κάνει. Όμως ο στόχος των επιθέσεων είναι σαφής.
Ονομάζεται Εκρέμ Ιμάμογλου και έχει ήδη κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου, αλλά υπό την πίεση του Ερντογάν και του κόμματός του έπρεπε να παραδώσει το αξίωμά του δημάρχου λόγω «ανωμαλιών». Το ότι θέλει να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, όπως αποκαλούν μέχρι σήμερα οι Έλληνες την «βασίλισσα όλων των πόλεων», δεν το είπε ποτέ ο πολιτικός που κατάγεται από το κοσμικό κεμαλικό CHP. Προς τι λοιπόν τόση αναστάτωση;».
Στο άρθρο της, που βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Μονάχου, η αρθρογράφος λύνει το μυστήριο προς το αναγνωστικό κοινό «Ο Ιμάμογλου κατάγεται από την Τραπεζούντα στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί διέμεναν πολλοί Έλληνες πριν ξεριζωθούν, δολοφονηθούν και εκτοπιστούν … Πριν μερικά χρόνια ο Ιμάμογλου συνάντησε απογόνους των Ελλήνων του Πόντου, στην Ελλάδα.
Η επικοινωνία ήταν πολύ καλή, μάλιστα χόρεψαν και μαζί. Ο Ιμάμογλου έκανε αναφορά στη συνάντηση στο facebook, αλλά τότε δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Μέχρις ότου κάποιος Έλληνας τοπικός πολιτικός θυμήθηκε το γεγονός μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας στην τηλεόραση είπε, τόσο ατρόμητος, όπως ο Ιμάμογλου, μόνο Έλληνας μπορεί να είναι. Έλληνας, ο νέος αντίπαλος του Ερντογάν; Η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Δημοσιογράφος του CNN Türk ρωτούσε τον Ιμάμογλου να πάρει θέση».
Η τροπή της ιστορίας, όπως τη διηγείται η Γερμανίδα ανταποκρίτρια, αφορά καταρχήν στον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τώρα την υποτιθέμενη ελληνική καταγωγή του υποψήφιου δημάρχου για να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών. Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Ιμάμογλου γιόρτασε το τέλος του Ραμαζανιού στην Τραπεζούντα, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του παππού του. Από αναρτήσεις των συνεργατών του έγινε γνωστό ότι ήταν γενναίος, γιατί είχε πολεμήσει για την ανεξαρτησία της Τουρκίας από το 1919 μέχρι το 1922 - αλλά κατά των Ελλήνων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.