Κοσμος

Βενεζουέλα: Στην Ισπανία η σύζυγος και η κόρη του Λεοπόλδο Λόπες

Του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tintori
Λίλιαν Τιντόρι © EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Ο Λεοπόλδο Λόπες παραμένει στην οικία του πρεσβευτή της Ισπανίας στο Καράκας.

Η σύζυγος του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλδο Λόπες και η ενός έτους κόρη τους βρίσκονται στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, έναν και πλέον μήνα αφότου η οικογένεια κατέφυγε στην οικία του πρεσβευτή της Ισπανίας στο Καράκας.

Η ισπανική κυβέρνηση «επιβεβαιώνει την άφιξη στην Ισπανία της Λιλιάν Τιντόρι και της μικρότερης κόρης της, που αποφάσισαν να έρθουν στη Μαδρίτη, ασκώντας την ελευθερία της μετακίνησης, αφού έφυγαν από την κατοικία του πρεσβευτή της Ισπανίας στη Βενεζουέλα», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Ο Λεοπόλδο Λόπες, που συνελήφθη το 2014, παρέμεινε σχεδόν 3 χρόνια στη φυλακή προτού τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό το 2017. Επρόκειτο να εκτίσει ποινή κάθειρξης σχεδόν 14 ετών, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους.

Στις 30 Απριλίου, εμφανίστηκε στο πλευρό εξεγερμένων στρατιωτών και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που είχε ανακοινώσει τη στρατιωτική εξέγερση εναντίον του προέδρου. Κατόπιν, την ίδια βραδιά, είχε βρει καταφύγιο, με τη Λιλιάν Τιντόρι και την κόρη τους στην οικία του πρεσβευτή της Ισπανίας στο Καράκας.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Μαδρίτη υπογραμμίζει ότι η μητέρα και το παιδί «βρίσκονται σε εξαιρετική υγεία».

Όμως, στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για τον ίδιο τον Λόπες, που παραμένει στην κατοικία του πρεσβευτή.

Την 3η Μαΐου η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα τον παρέδιδε «σε καμία περίπτωση» στις αρχές της Βενεζουέλας, ακόμα κι αν η δικαιοσύνη διέταζε τη σύλληψή του.

Ο πατέρας του Λεοπόλδο Λόπεζ διαμένει ήδη στη Μαδρίτη, όπου έλαβε το 2016 την ισπανική υπηκοότητα, ενώ εξελέγη ευρωβουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ