Κοσμος

Στο μικροσκόπιο οργάνωση που προσφέρει τη «σκόνη της αυτοκτονίας»

Η βελγική «Τελευταία Επιθυμία» δίνει συμβουλές για την απόκτηση του θανατηφόρου φαρμάκου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευθανασία.
Ευθανασία / Alamy

Ξεκινά έρευνα στο Βέλγιο για την οργάνωση «Τελευταία Επιθυμία» που προσφέρει τη «σκόνη της αυτοκτονίας» σε άτομα που θέλουν να βάλουν ένα τέλος στη ζωή τους.

Τη διενέργεια έρευνας ανακοίνωσαν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές για τη δράση οργάνωσης υπέρ της ευθανασίας, η οποία φέρεται να δίνει οδηγίες και συμβουλές για τη χρήση της επονομαζόμενης «σκόνης της αυτοκτονίας».

Η οργάνωση «Τελευταία Επιθυμία», η οποία αριθμεί 23.000 μέλη με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη, εμποδίστηκε πέρυσι από τις ολλανδικές αρχές να βοηθήσει περίπου 1.000 άτομα να αγοράσουν το θανατηφόρο φάρμακο. Ωστόσο, συνεχίζει να δίνει νομικές συμβουλές για τον τρόπο απόκτησής του.  

Το γραφείο της εισαγγελίας στην ανατολική Φλάνδρα ξεκίνησε την έρευνα για τις δραστηριότητες της οργάνωσης λίγο πριν από την έναρξη μεγάλου συνεδρίου της «Τελευταίας Επιθυμίας» στη Γάνδη στις 24 Ιουνίου.

Εισαγγελείς δήλωσαν στην εφημερίδα «De Morgen» ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ακόμα και ότι βασικός τους στόχος είναι να εξακριβώσουν την φύση της θανατηφόρας, δηλητηριώδους ουσίας που προωθεί η οργάνωση.

Η ευθανασία από γιατρούς είναι νόμιμη τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ολλανδία. Επιτρέπεται σε ασθενείς με σώας τας φρένας που βιώνουν «αβάσταχτους πόνους» και έχουν κάνει επαναλαμβανόμενα αιτήματα για να πεθάνουν.

Ωστόσο, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ανάμιξη του γιατρού λειτουργεί αποτρεπτικά και εμποδίζει κάποιους να βάλουν τέλος στη ζωή τους όπως θέλουν και όποτε θέλουν.

Το Σεπτέμβριο του 2017 η βελγική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα φάρμακο, το οποίο μπορεί να αγοραστεί νόμιμα και να εγγυηθεί έναν ήρεμο θάνατο. Ωστόσο, κάποιοι που είδαν άλλους να παίρνουν το εν λόγω φάρμακο υποστηρίζουν ότι ο θάνατος δεν ήταν καθόλου γαλήνιος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ