Κοσμος

«Θάνατος, μακελειό και χάος» στο Έβερεστ (εικόνες)

Έμπειρος ορειβάτης περιγράφει τον πανικό που επικρατεί στη στέγη του κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έβερεσ
Έβερεστ / AP

Με τρεις λέξεις προσπάθησε να δώσει ένας ορειβάτης την εικόνα στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου: «Θάνατος, μακελειό και χάος».

Έμπειρος ορειβάτης περιγράφει στον βρετανικό Guardian την άνευ προηγουμένη κατάσταση που επικρατεί τη φετινή ορειβατική σεζόν στο Έβερεστ. Με τρεις λέξεις προσπάθησε να δώσει την εικόνα στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου: «Θάνατος, μακελειό και χάος».

Μόλις χθες ένας Αμερικανός γιατρός άφησε την τελευταία του πνοή του κατά τη διάρκεια της κατάβασής του από τη στέγη του κόσμου. Ήταν το 11ο θύμα της φετινής σεζόν. Χθες έγινε επίσης γνωστό ότι ένας Αυστραλός ορειβάτης βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλαγιά, αλλά κατάφερε τελικά να επιβιώσει. Σώθηκε χάρη σε ένα γιακ που τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο.

Ο γνωστός κινηματογραφιστής Elia Saikaly κατάφερε να φτάσει στο «Βήμα του Χίλαρι», το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο 12 μέτρων πριν την κορυφή  στις 23 Μαΐου. Όταν ανέτειλε ο ήλιος αποκαλύφθηκε η άψυχη σορός ακόμη ενός ορειβάτη. Η ομάδα του Elia έφτασε στην κορυφή. Στην ομάδα του συμμετέχει η πρώτη γυναίκα από τον Λίβανο που επιχειρεί να κατακτήσει και τις επτά κορυφές του Έβερεστ.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτιά μου. Παντού θάνατος, μακελειό, χάος. Ατελείωτες ουρές. Σειρά από πτώματα στη διαδρομή και στις σκηνές του καταφυγίου 4. Όσοι προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω ξεψύχησαν. Περπατούσαμε πάνω σε νεκρούς.Η φετινή ορειβατική σεζόν είναι η τέταρτη πιο θανατηφόρα στην ιστορία της κατάκτησης του Έβερεστ. Οι ορειβάτες κατηγορούν τις καιρικές συνθήκες, την απειρία κάποιων ορειβατών και τον αριθμό ρεκόρ αδειών που εκδίδουν οι αρχές του Νεπάλ για να αυξήσουν τα έσοδά τους από τον τουρισμό.

Νεπάλ
Νεπάλ / © EPA/NARENDRA SHRESTHA

Οι ενδιαφερόμενοι είναι τόσοι πολλοί που οι σέρπα (νεπαλέζοι οδηγοί) δεν επαρκούν για πρώτη φορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ