- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ευρώπη των Πρασίνων και της άκρας Δεξιάς
Guardian: Πέντε πράγματα που μάθαμε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Σύμφωνα με τον Guardian οι ψηφοφόροι ανταμείβουν τους Πράσινους και την άκρα δεξιά, ενώ το κέντρο εξασθενίζει.
Οι ψηφοφόροι ανταμείβουν τους Πράσινους και την άκρα δεξιά, ενώ τα κεντρώα κόμματα αισθάνονται ότι η δύναμή τους εξασθενίζει, γράφει η εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι πέντε πράγματα μάθαμε από τα αποτελέσματα των εκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη:
1. Οι παραδοσιακοί κεντρώοι χώροι εξασθένησαν σημαντικά. Ήταν μια κακή νύχτα για την κεντροαριστερή Ευρώπη. Η Σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπεται ότι θα χάσει 41 έδρες, από 191 το 2014, σε 150 τώρα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλύτερα για την κεντροδεξιά με το κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να προβλέπεται να συρρικνωθεί από 221 έδρες σε 179, αν και θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα.
2. Οι Πράσινοι απολαμβάνουν κύμα υποστήριξης. Οι Πράσινοι στη Γερμανία σχεδόν διπλασίασαν τις έδρες τους και τερμάτισαν δεύτεροι με 21%, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Πολλά από τα κέρδη προήλθαν από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
3. Η άκρα δεξιά δεν έφτασε στο ύψος των προσδοκιών που είχαν αναπτυχθεί. Παρά την ισχυρή εμφάνιση σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ιταλία, η ευρέως προβλεφθείσα νίκη της ακροδεξιάς δεν υλοποιήθηκε πλήρως.
4. Εμφανίζεται ένα νέο μεσαίο έδαφος. Ενώ τα κλασσικά κεντρώα κόμματα χάνουν έδαφος σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η συνολική εικόνα είναι ότι οι τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες που καταλαμβάνουν το μεσαίο χώρο της ΕΕ χάνουν λιγότερες από 20 έδρες, εξασφαλίζοντας 505 έδρες από 751, σύμφωνα με μία προβολή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό οφείλεται σε ισχυρές επιδόσεις από τα κόμματα της Ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο κοινοβούλιο. Το κόμμα En Marche του προέδρου Μακρόν στη Γαλλία περιλαμβάνεται σε αυτό την ομάδα ενώ και οι Φιλελεύθεροι (Lib Dems) στη Βρετανία συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της υποστήριξης για την ομάδα των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη (ALDE), η οποία φαίνεται να έχει κερδίσει 40 έδρες.
5. Συμμετοχή: ο μεγάλος νικητής. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενθουσιάστηκαν από την αύξηση της συμμετοχής στο 51%, από 43% το 2014. Ήταν η πρώτη ανάστροφη τάση μείωσης της συμμετοχής από την πρώτη άμεση ψηφοφορία στην ΕΕ το 1979.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ασκήσεις για τα παιδιά πώς να αντιδρούν σε συναγερμό για μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε Κονγκό και Ουγκάντα
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Μπαράζ επικρίσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας - Επικίνδυνη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Εκτοξευτήρες πυραύλων και drones ξαναφτιάχνονται από την Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς
«Συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ», απαντάει η αντιπολίτευση
Για κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Τρίτη επίθεση σε μια εβδομάδα στις μεγάλες αποθήκες της Wildberries
Νέο πακέτο δασμών σε πάνω από 80 εμπορικούς εταίρους - Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Εγκατέλειψαν άρον άρον δημοφιλή τουριστικό προορισμό
Ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, πλαστά έγγραφα και παρενόχληση μεταξύ άλλων
Απογειώθηκε μαχητικό F16 και «εξουδετέρωσε» την απειλή
Η κρίση της αλήθειας, η δημαγωγία, ο δημόσιος χώρος και το νόημα της πολιτικής ελευθερίας μέσα από δύο κορυφαίες φιλοσοφικές ματιές.
«Είναι ένας μπ@στ@ρδος, τον πυροβόλησα»
Μεγάλες φωτιές καίνε σε απόσταση χλμ. από την πρωτεύουσα Μαδρίτη
Ο Ντέιβ περνούσε επί χρόνια καθημερινά έξω από το σπίτι της βιολογικής του οικογένειας
Την κατηγορούν για «ιδεολογικό ασυμβίβαστο» και «υποκρισία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.