Κοσμος

Κάτι κινείται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας

Οι εικόνες που «έπιασε» κατασκοπευτικός δορυφόρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας
Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας/©EPA/Jeon Heon-Kyun

Σε αναμμένα κάρβουνα ΗΠΑ-Νότια Κορέα: Ενδείξεις δραστηριότητας σε πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας

Ενδείξεις δραστηριότητας έχουν εντοπιστεί στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν, το βασικό πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας, κάτι που ωθεί τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ξεκινήσει και πάλι την επανεπεξεργασία ραδιενεργών υλικών για στρατιωτικούς σκοπούς μετά την αποτυχία της δεύτερης συνάντησης του Κιμ Γιονγκ-oυν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ανόι.

Οι ενδείξεις αυτές εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, λιγότερους από δύο μήνες μετά την αποτυχία των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής.

Έκτοτε, η Πιονγκγιάνγκ επεσήμανε ότι εξετάζει τις διπλωματικές επιλογές με τις ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κιμ Γιονγκ-ουν δήλωσε πως παραμένει ανοικτός σε μια νέα συνάντηση με τον Τραμπ, εφόσον η Ουάσινγκτον δεχθεί να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «καλή τη πίστει».

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών της Ουάσινγκτον (CSIS) ανακοίνωσε ότι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 12 Απριλίου, δείχνουν την παρουσία πέντε βαγονιών κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και το εργαστήριο ραδιοχημείας του Γιονγκμπιόν.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν δεν είναι η μοναδική εγκατάσταση όπου γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου και ενδεχόμενο κλείσιμό της δεν σημαίνει το τέλος του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, εξηγούν οι ειδικοί.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, ένα κοντά στην Κανγκσόν, προάστιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, και ένα ακόμη σε άγνωστη τοποθεσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ