Κοσμος

Πυροβόλησαν 25 φορές άνδρα με σύνδρομο Down

Ενώπιον της Δικαιοσύνης τρεις αστυνομικοί για τον θάνατο ενός 20χρονου στη Στοκχόλμη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλυκες
Κάλυκες/©Twitter

Ένας 20χρονος με σύνδρομο Down στη Σουηδία έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, την ώρα που έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του

Διώξεις σε βάρος τριών αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 20χρονο με σύνδρομο Down και αυτισμό θα ασκήσει η εισαγγελία στη Σουηδία. Το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε τον Αύγουστο του 2018, προκαλώντας κατακραυγή και πλήθος ερωτημάτων για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της ευρωπαϊκής χώρας.

Ο Έρικ Τόρελ, με πνευματική ηλικία 3χρονου αγοριού, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών. Λίγο νωρίτερα, είχε βγει κρυφά από το σπίτι του στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη για να παίξει στην αυλή. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν 25 φορές. Ο Τόρελ κρατούσε ένα ψεύτικο όπλο για το οποίο πίστευε ότι ήταν αληθινό.

Οι δύο αστυνομικοί διώκονται για ανάρμοστη συμπεριφορά και ο ένας για πρόκληση θανάτου.

Όλα στραβά

«Αποφάσισα ότι οι αστυνομικοί, που διώκονται για τους πυροβολισμούς, δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει. Αν το είχαν κάνει, θα συνειδητοποιούσαν ότι ο Έρικ δεν συνιστούσε απειλή» εξήγησε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Μάρτιν Τίντεν.

Σύμφωνα με τον Τίντεν, οι δυνάμεις ασφαλείας δικαιολογημένα άνοιξαν πυρ εναντίον του Τόρελ, που δεν υπάκουσε όταν του ζητήθηκε να αφήσει κάτω το όπλο του, ωστόσο έπρεπε να σταματήσουν να πυροβολούν, όταν το θύμα γύρισε την πλάτη του.

«Ελπίζω να καταφέρουμε να ρίξουμε φως στα γεγονότα, να δείξουμε τι ακριβώς έγινε και πήγαν όλα τόσο στραβά. Ελπίζω ότι τα γεγονότα αυτά θα αλλάξουν τον τρόπο που οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται, διότι αυτό δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί» ξεκαθάρισε η μητέρα του Τόρελ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ