Κοσμος

Τσαβούσογλου: Δεν παραιτούμαστε από την αγορά των S-400

Προτείνει να σχηματισθεί κοινή αμερικανοτουρκική ομάδα εργασίας για τους S-400

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chavusoglou
Μεβλούτ Τσαβούσογλου © INTIME NEWS/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανέστειλαν την παράδοση στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35, προειδοποίησε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό σύστημα «δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ» επειδή «είναι για δική μας χρήση», είπε ο Τσαβούσολγου και συνέχισε: «Ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή -- ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η αμερικανική κυβέρνηση και η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσουν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γιατί η Άγκυρα έπρεπε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη πως η Άγκυρα δεν απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

Για τα μαχητικά F-35, ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν τώρα να κάνουν πίσω επειδή η Άγκυρα έχει ήδη καταβάλει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την καταβολή άλλων 2,3 δισεκ. δολαρίων.

Για να δικαιολογήσει την τουρκική επιμονή για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του χρειαζόταν «κατεπειγόντως» ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα «λόγω των απειλών» στην περιοχή όπου «όλος ο κόσμος διαθέτει πυραύλους». «Το ΝΑΤΟ δεν είναι ικανό να καλύψει τον εναέριο χώρο μας σε αυτό το στάδιο», υποστήριξε.

Όσον αφορά την πρόταση της Ουάσινγκτον που ενέκρινε πρόσφατα την πώληση πυραύλων Patriot στην Τουρκία με την ελπίδα ότι η σύμμαχός της θα υπαναχωρήσει από την αγορά των S-400, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Αυτό δεν εγγυάται ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν πράγματι να πουλήσουν τους Patriot στην Τουρκία, αφού δεν καταφέραμε να τους αποκτήσουμε εδώ και δέκα χρόνια», σχολίασε, κατηγορώντας τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις επειδή δεν συμφώνησαν στη σύναψη αυτού του συμβολαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ