- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
10.434 γάμοι ανηλίκων σε έναν χρόνο στην Ιορδανία
Έκκληση του Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μπει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο της Ιορδανίας, το οποίο καλείται να εξετάσει τροποποιήσεις στον κώδικα προσωπικής κατάστασης, να απαγορεύσει τον γάμο ανηλίκων.
«Η Ιορδανία πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να απαγορεύσει τον γάμο ανηλίκων και να διατηρήσει τη νόμιμη ηλικία γάμου στα 18 χρόνια χωρίς εξαιρέσεις», υπογράμμισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Η Γερουσία της Ιορδανίας υιοθέτησε τον Δεκέμβριο του 2018 τροποποιήσεις στον κώδικα προσωπικής κατάστασης που προέβλεπαν εξαιρέσεις στην απαγόρευση του γάμου ανηλίκων, επιτρέποντας τον γάμο κοριτσιών ηλικίας 16 με 18 ετών «έπειτα από έγκριση δικαστηρίου».
Επισήμως η κατώτατη ηλικία γάμου στην Ιορδανία είναι 18 ετών, όμως οι δικαστές μπορούν «κατ’ εξαίρεση» να επιτρέψουν τον γάμο κοριτσιών ηλικίας 16 με 18 ετών, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις αυτές, που πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου, τα δύο σώματα του οποίου θα συνεδριάσουν για το θέμα στις 8 Απριλίου.
Φεμινιστικές οργανώσεις στην Ιορδανία πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία κατά του γάμου ανηλίκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκαν 77.700 γάμοι το 2017, εκ των οποίων οι 10.434 (το 13,4%) αφορούσαν μία ανήλικη.
«Οι συζητήσεις που διεξάγονται για την αλλαγή του κώδικα προσωπικής κατάστασης πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση του γάμου ανηλίκων και να διασφαλίζουν τα ίσα δικαιώματα των γυναικών στον γάμο, το διαζύγιο και την κληρονομιά», υπογραμμίζει το HRW.
«Ο γάμος παιδιών στερεί από τα κορίτσια την παιδική τους ηλικία και εκθέτει την υγεία και την εκπαίδευσή τους σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο Μάικλ Πέιτζ αναπληρωτής διευθυντής της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή.
Πολλές αραβικές χώρες είναι αντιμέτωπες με αυτό το φαινόμενο και κατά περιόδους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Μαροκινός υπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Αουζάρ δήλωσε στις 22 Μαρτίου ότι ο αριθμός των γάμων ανηλίκων αυξάνεται «με ανησυχητικό ρυθμό» στη χώρα του, με περισσότερες από 25.000 εξαιρέσεις να έχουν δοθεί το 2018.
Οι αριθμοί αυτοί «προκαλούν τρόμο», σχολίασε ο υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πρέπει «να καταργηθούν οι εξαιρέσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.