Κοσμος

Μαύρη, γυναίκα και γκέι: Αυτή είναι η νέα δήμαρχος του Σικάγου

Η Λόρι Λάιτφουτ γράφει ιστορία σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λόρι Λάιτφουτ
Λόρι Λάιτφουτ / © EPA/TANNEN MAURY

Το Σικάγο είναι από σήμερα το πρώτο τόσο μεγάλο αστικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών που επιλέγει με την ψήφο του για Δήμαρχο μια γυναίκα, μαύρη και ανοιχτά γκέι. Η Λόρι Λάιτφουτ θα γράψει ιστορία τον Μάιο αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα ως η πρώτη ανοιχτά ομόφυλη δήμαρχος της Πόλης των Ανέμων.

Η Λόρι Λάιτφουτ είναι πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, η οποία δεν κατείχε κανένα πολιτικό αξίωμα πριν από την εκλογή της στη δημαρχία. Ανταγωνίστηκε συνολικά 13 υποψήφιους και στον τελικό γύρο των εκλογών απέσπασε το 74% των ψήφων.

Η κ. Λάιτφουτ γιόρτασε τη νίκη της έχοντας στο πλευρό της τη σύζυγό της και την κόρη της. Και είπε απευθυνόμενη στους οπαδούς της: «Απόψε εκεί έξω πολλά μικρά κορίτσια και αγόρια μας βλέπουν. Μας παρακολουθούν. Και αυτό που αντικρίζουν είναι η αρχή κάτι καλού, κάτι διαφορετικού».

20935203.jpg

Η νέα δήμαρχος του Σικάγο είναι 56 ετών.


Η μείωση της εγκληματικότητας και της ένοπλης βίας στους δρόμους του Σικάγο ήταν ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας της πρώην εισαγγελέα για μια πόλη που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά πολιτικής διαφθοράς και ανθρωποκτονιών.

Επτά συνολικά πόλεις των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Ατλάντα, η Νέα Ορλεάνη και το Σαν Φρανσίσκο, έχουν γυναίκες και μάλιστα αφροαμερικανές στο τιμόνι της αυτοδιοίκησης.

20935192.jpg


Η Λόρι Λάιτφουτ διαδέχεται τον δήμαρχο Ραμ Εμάνουελ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επιτελάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ