- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τον τραπεζικό τομέα το 2019 αναφέρθηκε επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και το ενδεχόμενο συσσώρευσης μελλοντικών κόκκινων δανείων, καθώς και οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς την κυρία Καϊλή, ο κ. Ντράγκι περιγράφει τα μέσα επίβλεψης των συστημικών κινδύνων που προκύπτουν για την ΕΕ, εξαιτίας της πλημμελούς αντιμετώπισης του «shadow banking» στο νέο εποπτικό και κανονιστικό καθεστώς. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφέρει η ευρωβουλευτής αναγνωρίζει τους κινδύνους που η ίδια επισήμανε και περιγράφει τις μεθόδους εποπτείας στο μακρο-προληπτικό και μικρο-προληπτικό πλαίσιο.
«Την ίδια ακριβώς μέρα που οι Ελληνικές τράπεζες τελειώσαν με τον ELA, ο Mario Draghi κόβει τους πρόωρους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης που βιάζεται να διακηρύξει την επιστροφή στη κανονικότητα. Οι κίνδυνοι και οι προϋποθέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας περιγράφονται αναλυτικά στην απάντησή του, ενώ αυτά που θέτει σαν προϋποθέσεις στη επιστολή, απέχουν παρασάγγας από τις πρακτικές της κυβέρνησης στη διατήρηση ενός νοσηρού τραπεζικού συστήματος, όπως δείχνει η υπόθεση της Τράπεζας Σύριζα-Attica Bank, υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.
Αναφορικά με το νέο σχέδιο νόμου για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και της διευθέτησης των επαγγελματικών NPLs η Εύα Καϊλή υπογράμμισε: «Είναι υποχώρηση Τσίπρα, που προστατεύει μόνο την προεκλογική του εκστρατεία για τους επόμενους μήνες, καθώς δεν απειλεί να τινάξει στον αέρα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά ναρκοθετεί την επόμενη μέρα της απαλλαγής μας από την κυβέρνηση του. Στην ρύθμιση θα πρέπει να μπαίνουν αυτόματα όσοι έχουν “χτίσει equity” έχοντας αποπληρώσει σημαντικό μέρος του δανείου τους, ακόμα και 30% ώστε να προστατεύονται οι συνεπείς. Επίσης δεν προστατεύονται οι εγγυητές και μένουν εκτεθειμένοι, ελπίζοντας στην μετά Τσίπρα εποχή για λύσεις.
«Οι ισολογισμοί των πέντε βασικών Ελληνικών τραπεζών απέχουν από τη κανονικότητα με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ. Η “λίστα κινδύνων ” που επισημαίνει ο Ντράγκι είναι βραδύκαυστα φιτίλια σε βαρέλια γεμάτα δυναμίτη.
Όσο ο όγκος των NPLs είναι δυσβάστακτος μέσα στα βιβλία των τραπεζών και όσο μένει ανολοκλήρωτος ο EDIS (πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων), ούτε κανονικότητα υπάρχει, ούτε σοβαρότητα στο επιχείρημα περί επιστροφής σε αυτή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.