Κοσμος

UNICEF: Δεκάδες θάνατοι παιδιών για μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη

Σε διαδηλώσεις κατά μήκος της μεθορίου με το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις στην Παλαιστίνη
Διαδηλώσεις στην Παλαιστίνη/©EPA/MOHAMMED SABER

Σε περίπου 40 υπολογίζονται τα παιδιά που σκοτώθηκαν μέσα σε έναν χρόνο στις διαδηλώσεις που γίνονται στη Γάζα κατά μήκος της μεθορίου με το Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF.

Από τις 30 Μαρτίου 2018, όταν και ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της κινητοποίησης «Πορεία της Επιστροφής», εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή, μετά την καθιερωμένη προσευχή, στα σύνορα. Σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο και σημειώνονται συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών, η επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη που εγκατέλειψαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

«Τους τελευταίους 12 μήνες, περίπου 40 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις αυτές» υπογράμμισε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός γενικός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Σχεδον άλλα 3.000 παιδιά νοσηλεύτηκαν για τραυματισμούς, πολλοί από τους οποίους είχαν ως αποτέλεσμα μια διά βίου αναπηρία» πρόσθεσε ο Καπελέρε, δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από την έναρξη αυτών των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, μέσα σε έναν χρόνο:

  • Τουλάχιστον 258 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά ή πυραύλους μαχητικών και
  • δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί έκτοτε.

«H UNICEF εκφράζει εκ νέου τον αποτροπιασμό της για τον πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» συμπλήρωσε ο Καπελέρε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ επιμένουν ότι το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ