Κοσμος

Παραμένει στο σκοτάδι η Βενεζουέλα - Νέο μπλακ άουτ (εικόνες)

Η κυβέρνηση ρίχνει το φταίξιμο στην αντιπολίτευση - Κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις από τον Γκουαϊδό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο σκοτάδι η Βενεζουέλα
Στο σκοτάδι η Βενεζουέλα/©EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Στο σκοτάδι, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, παραμένει η Βενεζουέλα λόγω νέου εκτεταμένου μπλακ άουτ. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό απηύθυνε μαζικό κάλεσμα στους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης λειτουργούσε περιοδικά τόσο στην πρωτεύουσα Καράκας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media, τα προβλήματα αφορούν 21 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Η πρώτη είχε συμβεί την 7η Μαρτίου και διήρκεσε έως τις 14 Μαρτίου.

Ορατότης μηδέν

Εκατομμύρια κατοικίες έμειναν χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό, καθώς οι αντλίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Στο σκοτάδι και το διεθνές αεροδρόμιο «Simon Bolivar».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν για τις διακοπές ρεύματος την αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «ενορχηστρωμένη επίθεση». Όπως γνωστοποίησαν, η βλάβη προκλήθηκε από πυρκαγιά στον κεντρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Γκούρι. Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις παράγεται το 80% του συνολικού ρεύματος.

Βενεζουέλα: Χωρίς ρεύμα το διεθνές αεροδρόμιο «Simon Bolivar»
Βενεζουέλα: Χωρίς ρεύμα το διεθνές αεροδρόμιο «Simon Bolivar»/©EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Ορατότης μηδέν στη Βενεζουέλα
Ορατότης μηδέν στη Βενεζουέλα/©EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα προβλήματα από την έλλειψη ρεύματος, η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε «τεχνική αργία», με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να κατεβάζουν ρολά και το Μετρό να τίθεται εκτός λειτουργίας.

Γκουαϊδό: Κατεβείτε στους δρόμους

Από τη μεριά του, ο Γκουαϊδό κάλεσε τους υποστηρικτές του σε νέες διαδηλώσεις το Σάββατο σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας. «Δεν υπάρχει πλέον φως, δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα» τόνισε.

Άμεση η απάντηση του Μαδούρο: «Έχουμε μεγάλη κινητοποίηση σε όλη τη χώρα» είπε, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, ζητώντας «μηδενική ανοχή» ενάντια στη βία των αντιπάλων του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ