- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Πεντάγωνο εκταμιεύει 1 δισ. δολάρια για το τείχος του Τραμπ
Για να δικαιολογηθεί η δαπάνη επικαλέστηκαν διάταξη της ομοσπονδιακής νομοθεσίας
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποδεσμεύει ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την οικοδόμηση τμήματος του τείχους που θέλει να υψωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο να κατασκευάσει αυτό το τμήμα του τείχους, μήκους 91 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Ελ Πάσο (Τέξας) και το σώμα του Μηχανικού του στρατού ξηράς «εξουσιοδοτήθηκε να συντονιστεί απευθείας με το DHS και τη συνοριοφρουρά για να αρχίσει ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του έργου αυτού, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων», διευκρίνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Ο Σάναχαν δικαιολόγησε τη δαπάνη αυτή επικαλούμενος την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Μια διάταξη της νομοθεσίας «εξουσιοδοτεί το υπουργείο Άμυνας να κατασκευάζει δρόμους και φράκτες (...) για να εμποδίζεται η διασυνοριακή διακίνηση ναρκωτικών».
«Κατά συνέπεια, αποφάσισα να αρχίσει (...) η κατασκευή ενός τείχους μήκους 91 χιλιομέτρων και ύψους 5,5 μέτρων, να κατασκευαστούν και να αποκατασταθούν δρόμοι και να εγκατασταθεί φωτισμός όπως απαιτήθηκε» από το DHS, διευκρίνισε ο Σάναχαν στην ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα, μερικές ώρες πριν απευθυνθεί στο Κογκρέσο για να υπεραμυνθεί του σχεδίου προϋπολογισμού του Πενταγώνου.
Μπροστά στην άρνηση του Κογκρέσου να του δώσει τα χρήματα που αξίωνε για να οικοδομηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ο Τραμπ κήρυξε τη 15η Φεβρουαρίου κατάσταση «εθνικής έκτακτης ανάγκης», που του επιτρέπει να παρακάμψει τους κοινοβουλευτικούς ώστε να αποδεσμευθούν 8 δισεκ. δολάρια και πλέον για τον σκοπό αυτό.
Η κίνηση προκάλεσε αγανάκτηση στους Δημοκρατικούς, αλλά και σε ορισμένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, που θεωρούν ότι ο μεγιστάνας υπερέβη τα όρια της προεδρικής εξουσίας και δημιούργησε επικίνδυνο προηγούμενο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «Citizen Vigilante», σε σκηνοθεσία του Γερμανού Ούβε Μπολ
Συνελήφθησαν ο πατέρας και η μητριά
Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια
. Πρόκειται για το έργο «Αφήστε τα μικρά παιδιά να έρθουν σε μένα»
Aγγελίες με λούτρινα παιχνίδια προκάλεσαν κινητοποίηση των αρχών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή FoodNeverComes,
Οι εικόνες με άδεια ράφια έκαναν γρήγορα τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Ο πύργος, ύψους 189 μέτρων, αγοράστηκε πέρυσι έναντι 275 εκατομμυρίων λιρών
H υπόθεση ήταν «από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής του»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μετέφερε ομάδα αλεξιπτωτιστών
Πού βασίζεται η ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων
Ανείπωτο πένθος για τον Λούκας Τρέχο - Είχε αγωνιστεί για αρκετά χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα
Νέοι θάνατοι και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών
«Αυτήν την ώρα, κάθε ζωή είναι πηγή ελπίδας», έγραψε η προσωρινή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες
Ιούνιος 1976: αεροπειρατεία Παλαιστινίων και Ισραηλινοί κομάντος
Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά
Κλιμάκωση και πάλι στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ
Η ανακοίνωση του Σέρβου προέδρου έρχεται έπειτα από ενάμιση χρόνο μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.