Κοσμος

Σόιμπλε: Το 2015 παραλίγο να παραιτηθώ - Ήθελα Grexit

Αποκαλύψεις για την ταραγμένη διαπραγμάτευση και τη διαφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Στην αποκάλυψη ότι το καλοκαίρι 2015 είχε φθάσει ένα βήμα πριν από την παραίτησή του, με αφορμή την ελληνική κρίση και την απόρριψη της εισήγησής του για ένα -έστω προσωρινό- Grexit, προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς τους Financial Times.

«Όταν έσκασε η κρίση χρέους της Ελλάδας, έπρεπε να κάνει ένα time out 10 ετών από την ευρωζώνη» είπε ο Γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο πρώτος στον οποίο είχε αναλύσει την ιδέα του ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε το σημαντικό υπουργείο από το 2009 έως το 2011

«Του είπα, πρέπει να μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για να διορθωθεί η ελληνική οικονομία θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι’ αυτό χρειάζεται να φύγετε από το ευρώ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αυτό» δηλώνει ο Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάλειμμα, «η ιδέα δεν απομακρύνθηκε. Ο Σόιμπλε πίεσε για ένα προσωρινό “Grexit” το 2015,  κατά τη διάρκεια ενός ακόμη γύρου της κρίσης χρέους, αλλά η Μέρκελ και οι επικεφαλής των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  απέτρεψαν την ιδέα. Τώρα, αποκαλύπτει ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί με αφορμή αυτό το ζήτημα. “Το πρωί που είχε ληφθεί η απόφαση (η Μέρκελ) μου είπε:  ‘Θα συνεχίσεις;’, αλλά ήταν μία από τις περιπτώσεις που βρεθήκαμε πολύ κοντά (στην παραίτησή μου)”».

Περιγράφοντας τις κατά καιρούς ταραχώδεις σχέσεις του με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε αναφέρει: «Υπήρχαν λίγες πραγματικά επώδυνες συγκρούσεις όπου και εκείνη ήξερε ότι είχαμε φθάσει στα άκρα και ότι θα έπρεπε να φύγω. Πάντα ζύγιζα αν θα έπρεπε να συμβαδίσω με καταστάσεις  ακόμη και αν αυτό ήταν λάθος, όπως η περίπτωση της Ελλάδας, ή αν θα έπρεπε να φύγω». Όμως κυριάρχησε η αίσθηση του καθήκοντος:  «Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά ήμουν πάντοτε πιστός».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ