Κοσμος

Γαλλία: Απαγόρευσαν στα Κίτρινα Γιλέκα να διαδηλώσουν το Σάββατο

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί το Παρίσι - Φρούριο η περιοχή του Σανζ Ελιζέ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίτρινα Γιλέκα
Κίτρινα Γιλέκα/©EPA/IAN LANGSDON

Απαγορεύτηκαν για το Σάββατο οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε πλιάτσικο σε καταστήματα με είδη πολυτελείας.

Οι εικόνες του διάσημου εστιατορίου-καφέ Fouquet και άλλων καταστημάτων να έχουν λεηλατηθεί και να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τον αρχηγό της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας να απολύεται με κυβερνητική απόφαση. Η ατμόσφαιρα στο Παρίσι είναι τεταμένη, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν εκ νέου στους δρόμους, επιχειρώντας να προσεγγίσουν το Σανζ Ελιζέ.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου με κεντρικό σύνθημα να μην αυξηθεί η τιμή των καυσίμων, εξελίχθηκε γρήγορα σε μαζικό κίνημα για την αύξηση των μισθών, τη μείωση του κόστους διαβίωσης και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν το Σάββατο στους δρόμους, με την κατάσταση να ξεφεύγει συχνά από τον έλεγχο και τους διαδηλωτές να κατηγορούν την αστυνομία για απροκάλυπτη βία.

Γκάφα ΕΡΤ με Λοΐζου

«Αστακός» το κέντρο της πρωτεύουσας

Σύμφωνα με τα νέα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι διαδηλωτές δεν θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη περίμετρο, που περιλαμβάνει το Προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορεύεται σε αυτόν τον τομέα, από τις 07.00 το πρωί του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας. Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, με μπλόκα να στήνονται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Διαδήλωση Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι
Διαδήλωση Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι/©EPA/IAN LANGSDON

«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτές οι βιαιοπραγίες και οι καταστροφές είναι πιθανόν να επαναληφθούν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ανακοινώθηκαν» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση που υπέγραψε ο νέος αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμάν.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Νίκαια ελέω Σι Τζινπίνγκ

Μέτρα ασφαλείας θα εφαρμοστούν και στη Νίκαια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, που υποδέχεται, στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης, τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ολόκληροι τομείς της πόλης θα αποκλειστούν για κάθε πρόσωπο, εκτός των κατοίκων, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Τόσο η Τουλούζ όσο και το Μπορντό, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, που αποτέλεσαν επίσης θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, θέτουν σε εφαρμογή ανάλογα μέτρα ασφαλείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ