Κοσμος

Το Βιετνάμ καταγγέλλει την Κίνα για βύθιση αλιευτικού

Επιμένει μάλιστα ότι το βύθισαν σε διαφιλονικούμενα ύδατα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vietnam
Βιετνάμ

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ κατήγγειλε σήμερα ότι κινεζικό σκάφος διεμβόλισε και βύθισε βιετναμικό αλιευτικό σε διαφιλονικούμενα ύδατα, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το αλιευτικό βρισκόταν περίπου 200 ναυτικά μίλια ανοικτά της Ντα Νανγκ, κοντά στις νησίδες Παρασέλ, όταν χτυπήθηκε από κινεζικό σκάφος, ανέφερε η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης καταστροφών και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα σε ανακοίνωσή της.

Οι πέντε Βιετναμέζοι που αποτελούσαν το πλήρωμα του αλιευτικού κρατιούνταν από το σκάφος που βυθιζόταν ωσότου διασώθηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Το μοναδικό στοιχείο που μετέδωσαν βιετναμικά ΜΜΕ για το κινεζικό σκάφος είναι ο αριθμός νηολογίου του· σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστότοπους, αυτός ανήκει σε περιπολικό του κινεζικού λιμενικού σώματος.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ και μέσα ενημέρωσης έχουν καταγγείλει επανειλημμένα πως κινεζικά σκάφη επιτίθενται σε βιετναμικά αλιευτικά.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, πάνω από 10 αλιευτικά από το Βιετνάμ καταγγέλθηκε πως χτυπήθηκαν και ληστεύτηκαν από κινεζικά σκάφη στη Νότια Σινική Θάλασσα, κατά την εφημερίδα Tuổi Trẻ.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και υδάτων τα οποία διεθνώς αναγνωρίζεται πως ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Βιετνάμ, όπου κατά συνέπεια έχουν δικαίωμα να βρίσκονται μόνον αλιείς από τη χώρα αυτή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.