Κοσμος

Πέθανε ο Καρλ Λάγκερφελντ

Ο σχεδιαστής-ψυχή του οίκου Chanel έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καρλ Λάγκερφελντ
Καρλ Λάγκερφελντ ©Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Conde' Nast International Luxury Conference

Ο σχεδιαστής-ψυχή του οίκου Chanel Καρλ Λάγκερφελντ πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 85 ετών. Το βράδυ της Δευτέρας εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε.

Ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας ταλαιπωρείτο τον τελευταίο καιρό από προβλήματα υγείας, κάτι που τον εμπόδισε να παραβρεθεί στις δύο τελευταίες επιδείξεις μόδας της Chanel για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 36 χρόνια, που δεν παρέστη ο ίδιος σε επιδείξεις του γαλλικού οίκου, ο οποίος είχε κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του τότε για υπερκόπωση του σχεδιαστή. Ωστόσο, οι φήμες για την υγεία του στα ξένα ΜΜΕ κάλπαζαν και οι τίτλοι των ρεπορτάζ ρωτούσαν: «Πού είσαι Καρλ;». Ο Λάγκερφερλντ είχε αφήσει στο πόδι του, το δεξί του χέρι και καλλιτεχνική του διευθύντρια της Chanel Βιρζινί Βιάρ να παρουσιάσει την κολεξιόν.

O Λάγκερφελεντ με το δεξί του χέρι Βιρζινί Βιάρντ στην τελευταία επίδειξη της Chanel, που παραβρέθηκε, στις 2 Οκτωβρίου του 2018, στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Τότε ο οίκος είχε μετατρέψει το Γκραν Παλαί σε μια εξωτική παραλία:

Καρλ Λάγκερφελντ - Βιρζινί Βιάρντ
Καρλ Λάγκερφελντ - Βιρζινί Βιάρντ © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSO

Καρλ Λάγκερφελντ
Καρλ Λάγκερφελντ © EPA / IAN LANGSDON

Καρλ Λάγκερφελντ
Καρλ Λάγκερφελντ © EPA/IAN LANGSDON

Ο Καρλ Ότο Λάγκερφελντ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933. Ήταν γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας Γερμανών βιομηχάνων, ανατράφηκε με πολλές ανέσεις, διαμορφώνοντας, παράλληλα, μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκάλεσε πολλάκις ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα «The World According to Karl"».

Το ξεκίνημά του στο χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου «Tiziani"», ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, Γαλλικό στούντιο «Chloe». Ακολούθησαν οι Οίκοι «Fendi» (1965) και «Curiel» (1970, Ιταλία). Την πύλη του γαλλικού οίκου «Chanel» πέρασε το 1983.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της καριέρας του:

Κ. Π. Καβάφης | Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω) - Αρίσταρχος

Η είδηση του θανάτου του σχεδιαστή είναι πρώτο θέμα στα γαλλικά ΜΜΕ:

Figure incontournable de la mode, Karl Lagerfeld est mort à l'âge de 85 ans

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ