Κοσμος

Ο Όρμπαν απαλλάσσει δια παντός τις πολύτεκνες μητέρες από τους φόρους

Το σχέδιο κατά της υπογεννητικότητας χωρίς να δεχθεί μετανάστες η Ουγγαρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίκτορ Ούρμπαν
Βίκτορ Ούρμπαν / © EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Πολύτεκνες μητέρες που θα γεννούν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά στην Ουγγαρία θα απαλλαγούν δια βίου από την πληρωμή φόρου εισοδήματος στην Ουγγαρία, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Είναι το σχέδιο του εθνικιστή πρωθυπουργού να υπεραμυνθεί του μέλλοντος της Ουγγαρίας χωρίς καμία εξάρτηση από τη μετανάστευση.  «Για τη Δύση, η απάντηση είναι η μετανάστευση. Για κάθε παιδί που λείπει θα πρέπει να υπάρχει ένα που εισέρχεται και έτσι οι αριθμοί θα είναι εντάξει», δήλωσε ο κ. Όρμπαν κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της χώρας. «Αλλά εμείς δεν χρειαζόμαστε αριθμούς, χρειαζόμαστε παιδιά από την Ουγγαρία».

Εκτός από την εξαίρεση του φόρου εισοδήματος το σχέδιο Όρμπαν περιλαμβάνει επίσης δάνεια 10 εκατομμυρίων φόριντ σε νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία θα μειωθούν ή θα μηδενιστούν εάν αποκτηθούν δύο ή τρία παιδιά. Προβλέπεται επίσης επένδυση για τη δημιουργία θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την αναβάθμιση νοσοκομείων, συν επιδότηση για την αγορά οικογενειακών αυτοκινήτων με πολλά καθίσματα.

Ο κ. Όρμπαν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαμοιρασμό προσφύγων ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ουγγαρία έχουν καταγγελθεί ως απάνθρωπες από δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η υπογεννητικότητα χαρακτηρίζει την Ουγγαρία με τα Ηνωμένα Έθνη να υπολογίζουν ότι κάθε γυναίκα αποκτά λιγότερα από 1,4 παιδιά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο πληθυσμός της Ουγγαρίας μειώνεται κατά 32.000 τον χρόνο.

Ο Όρμπαν έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας: «Ζήτω η Ουγγαρία, ζήτω οι Ούγγροι». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ