Κοσμος

Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ: Είναι διεφθαρμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ;

«Το σύστημα είναι θεμελιωδώς διαλυμένο» λέει η γερουσιαστής που ίσως γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ

Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η 29χρονη πολιτικός των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ είναι η νεότερη γυναίκα που κατάφερε να μπει στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Από κάποιους θεωρείται το νέο μεγάλο ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ενώ από κάποιους άλλους, από τα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ κυρίως, αντιμετωπίζεται ως απειλή και την έχουν κάνει στόχο πλήθους αρνητικών σχολίων, κριτικών, αλλά και φημών.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αδικήσουμε τους δεύτερους απόλυτα, αφού η Οκάσιο-Κορτέζ δεν έχει διστάσει πολλές φορές λίγο-πολύ να τους ξεμπροστιάσει με μεγάλη επιτυχία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η τελευταία της ομιλία στην Επιτροπή Επίβλεψης και Αναμόρφωσης την περασμένη Τετάρτη, με την οποία σχολίασε το πόσο ελαστική είναι η νομοθεσία, απέναντι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όσον αφορά τις οικονομικές χορηγίες των προεκλογικών εκστρατειών, σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσε να πλουτίσει και να φέρει σε πέρας προσωπικούς τους στόχους σε βάρος των Αμερικανών πολιτών, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Η Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές ©EPA/ERIK S. LESSER


Για να στηρίξει την θέση της, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να ακολουθήσουν το υποθετικό σενάριό της, στο οποίο η ίδια είναι διεφθαρμένη και με το οποίο στην πραγματικότητα φωτογράφιζε εμμέσως πλην σαφώς τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό βάζει τον εαυτό της στην θέση της υποψήφιας προέδρου και θέτει το ερώτημα αν υπάρχει κάτι που να την εμποδίζει νομικά από το να χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια της στο 100% με εταιρικά χρήματα, με την απάντηση να είναι αρνητική και ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ακόμα κι αν τα λεφτά προέρχονταν από πετρελαϊκές ή μεγάλες φαρμακευτικές.

Στη συνέχεια, θέτει το ζήτημα ότι μπορεί να έχει κάνει παρατυπίες στο παρελθόν, οι οποίες θα της κοστίσουν την εκλογή της, οπότε χρειάζεται κάποια έξοδο διαφυγής. Φαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομικό σύστημα τίποτα δεν την εμποδίζει από το να λαδώσει ανθρώπους, ώστε να τους κλείσει το στόμα και να μείνει ό,τι θέλει κρυφό.

Χάρη στα παραπάνω, έχει πλέον καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά προκύπτει ένα νέο ερώτημα: Υπάρχει ο οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς το τι νόμους θα μπορεί να περάσει ή να επηρεάσει, ειδικά σε σχέση με τις εταιρίες που την χρηματοδοτήσανε; Η απάντηση είναι πως τέτοιος περιορισμός δεν υπάρχει και έχει κάθε δικαιοδοσία να γράψει και να επηρεάσει νόμους υπέρ των συμφερόντων κάθε εταιρίας που την χρηματοδότησε, πιθανότατα ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Τελευταίο κεφάλαιο στο σενάριό της Οκάσιο-Κορτέζ είναι η πιθανότητα να θέλει κατά τη  διάρκεια της προεδρικής της θητείας να πλουτίσει και μάλιστα με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο. Αυτό από ό,τι φαίνεται δεν είναι κάτι το δύσκολο, καθώς η νομοθεσία δεν θα της έθετε κανένα εμπόδιο στο να αγοράσει μετοχές, παραδείγματος χάριν, σε μία εταιρία πετρελαίου ή φυσικού αερίου και κατόπιν να διαμορφώσει την νομοθεσία με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι μετοχές της να εκτιναχθούν και να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι στοιχεία του παραπάνω σεναρίου είναι πιθανό να ανταποκρίνονται τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και σε μέλη της κυβέρνησης του. Οπότε η Οκάσιο-Κορτέζ σχολίασε ότι το νομικό σύστημα των ΗΠΑ είναι θεμελιωδώς διαλυμένο και έκανε την τελική της ερώτηση για το κατά πόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος έχουν τους ίδιους ή όχι νομικούς περιορισμούς, για να λάβει την απάντηση ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο προς τον Πρόεδρο. Το συμπέρασμα της; «Οπότε εγώ και κάθε μέλος αυτού του σώματος δεσμευόμαστε από ένα υψηλότερο ηθικό στάνταρ από ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Και είναι ήδη υπερβολικά νόμιμο, όπως έχουμε δει, για εμάς να γίνουμε αρκετά διεφθαρμένοι, οπότε υποθέτω ότι είναι ακόμα ευκολότερο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει».