Κοσμος

Γερμανία: Στην τελική ευθεία η κυβέρνηση συνασπισμού

Μεγάλο «αγκάθι» στις συνομιλίες ο κατώτατος μισθός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51751-105768.jpg

Ξεκινούν σε λίγες μέρες οι επίσημες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, αφού οι ηγέτες των κεντροαριστερών των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συμφώνησαν ομόφωνα να εισέλθει το κόμμα τους στις σχετικές συζητήσεις με την κεντροδεξιά παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ενώ έχουν προηγηθεί ήδη τρεις γύροι διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, οι επίσημες συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και των χριστιανοκοινωνιστών συμμάχων τους στη Βαυαρία επιβεβαίωσαν τη συμφωνία.

Παρότι οι διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν πολύ και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξουν σημαντικές διαφωνίες, στην παρούσα φάση φαίνονται καλές οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας.

Ως δυσκολότερο θέμα στις συνομιλίες έχει αναδειχθεί ο κατώτατος μισθός. Το SPD θα επιμείνει στη θέση του για θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 8,50 ευρώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όρος που τέθηκε ξανά στον τελευταίο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών ως κρίσιμος για την τελική συμφωνία. Η πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών έχει ήδη δείξει προθυμία για κάποια παραχώρηση, χωρίς να είναι εντελώς σίγουρο σε τι βαθμό η τελική, μεικτή πρόβλεψη θα ικανοποιεί το SPD, με τα CDU/CSU να επιμένουν πως δεν πρέπει «να τεθούν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας».

Κ. Τ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.