Κοσμος

Τουρκικές προειδοποιήσεις πριν από την άφιξη Τσίπρα: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιμπραχίμ Καλίν
Ιμπραχίμ Καλίν/©EPA

«Με την Ελλάδα έχουμε "έντονη" ατζέντα. Διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, o Turkish Stream, η "τουρκική" μειονότητα στη δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων σε δημοσιογράφους ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας πατήσει το πόδι του στην Τουρκία.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Καλίν χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο πρακτορείο «Ανατολή», λέγοντας ότι δείχνουν να έχει «προσέγγιση θετική και καλής προθέσεως». «Πιστεύω ότι οι συνομιλίες μας θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο» σχολίασε με νόημα.

Τετελεσμένα

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ξεκαθάρισε: «Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε:

«Επειδή για να είναι δυνατόν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης, οι πηγές της πρέπει με ίσο και δίκαιο τρόπο να εξευρεθούν, να εξορυχθούν και να διαμοιραστούν... Με αυτήν την αφορμή θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως υπογράμμισαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι υπουργοί των Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει τη ίδια αποφασιστική στάση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, προκειμένου να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της που πηγάζουν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα».

«Θέλουμε για άλλη μια φορά να δηλώσουμε ότι οι προσπάθειες ειδικά της ελληνοκυπριακής πλευράς, να συνάπτει συμφωνίες με κάποιες χώρες για να δημιουργήσει de facto καταστάσεις, θα αποβούν μάταιες. Η Τουρκία ποτέ δεν θα τις αποδεχτεί» ανέφερε επίσης ο Καλίν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ