Κοσμος

6 συλλήψεις δημοσιογράφων στην Βενεζουέλα

Αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο 2 Βενεζουελάνοι - Αναμένεται να απελαθούν 2 Χιλιανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
benezoyela
Συλλήψεις δημοσιογράφων στην Βενεζουέλα/ © EPA/Cristian Hernández/ΑΡΧΕΙΟΥ

Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι, δύο Χιλιανοί και δύο Βενεζουελάνοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στπο Καράκας.

Οι Γάλλοι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Βενεζουέλα και η γαλλική πρεσβεία εργάζεται για την απελευθέρωσή τους.

«Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψη δύο συμπατριωτών μας στη Βενεζουέλα», τόνισε η γαλλική πηγή.

«Η πρεσβεία μας αιτήθηκε προξενική προστασία με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην πρόσβαση», πρόσθεσε η πηγή.

Το βράδυ της Τρίτης, κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, συνελήφθησαν και 2 Χιλιανοί μαζί με 2 Βενεζουελάνους συναδέλφους τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP).

Οι 2 Βενεζουελάνοι, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, που εργάζονται για το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι VPI, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν «αυθαίρετα» επί περίπου 12 ώρες, σύμφωνα πάντα με το SNTP.

Όμως οι Χιλιανοί Ροντρίγκο Πέρες και Γκονσάλο Μπαραόνα, που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι TVN, συνελήφθησαν και αναμένεται να απελαθούν σήμερα από τη χώρα, αφού παραβίασαν αρκετούς κανονισμούς, δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στη Χιλή.

«Καταχράστηκαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες για να στέλνουν ανταποκρίσεις χωρίς να έχουν διαπίστευση. Θα απελαθούν σήμερα», δήλωσε ο Αρεβάλο Μέντεζ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο La Tercera

Το Εθνικό Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τύπο (SNTP) ανέφερε ότι οι δύο Βενεζουελάνοι, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, που εργάζονται για το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι VPI, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν «αυθαίρετα» επί περίπου 12 ώρες. Όμως οι Χιλιανοί Ροντρίγκο Πέρες και Γκονσάλο Μπαραόνα, που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι TVN, παρέμειναν υπό κράτηση.

Και οι τέσσερις συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής ασφάλειας.

«Ύπάρχει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το (προεδρικό) μέγαρο Μιραφλόρες...Αυτό το μέτρο ασφαλείας είναι σε ισχύ έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου (Νικολάς) Μαδούρο με ένα drone που έφερε εκρηκτικά», τόνισε ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι οι δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας κατά παραβίαση των κανονισμών.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο συμπατριωτών του. Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Χιλής στο Καράκας, Ρομπέρτο Αράος, βρίσκεται από νωρίς το πρωί έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες αναμένοντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι 2 Χιλιανοί ανακρίθηκαν επί περίπου μία ώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε «με αφορμή μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας» εκ μέρους των δημοσιογράφων.

Οι Πέρες και Μπαραόνα πήγαν στο Καράκας για να καλύψουν δημοσιογραφικά την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, σε πρόεδρο της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ